Društvo

Osobe sa invaliditetom bi mogle da rade ergometriju u Medicini rada

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš će konkurisati kod evropskih fondova za nabavku aparata za skrining kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa invaliditetom. U ovaj projekat ulaze sa bugarskom opštinom Loveč, a njegova okvirna vrednost je 160.000 evra.
Centar za rad sa osobama sa invaliditetom otvorili su 2013. godine, a kako bi ga unapredili neophodni su im partneri, kaže direktorka Zavoda za zdravstenu zaštitu radnika Marijana Matić.

„Skrining kardiovaskularnih oboljenja kod osoba sa invaliditetom je cilj projekta. Nadam se i da će Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja prepoznati potrebu da odobre kadrove za Centar za rad sa osobama sa invaliditetom“ rekla je direktorka Matić.

Ergometrija osoba sa invaliditetom zahteva specifičnu opremu, dodaje, a ukoliko je Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika dobije na projektu bili bi jedni u gradu sa ovom vrstom aparata.

„Ovaj projekat je veoma važan i za nas i za građane Niša. Tim pre što se oboljenja kardiovaskularnog sistema tiču kvaliteta života ljudi“, kazala je gradonačelnica partnerskog Loveča Kornelia Marinova.

Grad već sarađuje sa opštinom Loveč, ali institucionalni oblik saradnje uvek može da se proširi u oblasti zdravstva, rekao je i dalje aktuelni gradonačelnik Niša Zoran Perišić.Kon

“Ugovorena je saradnja kroz realizaciju zajedničkog projekta i to je pravi način da podizanjem lokalne infrastrukture učinimo nešto za građane Niša. Ono što može da ubrza dijagnostiku, a samim tim prepoznavanje i lečenje zdravstvenih problema sugrađana je od ključnog značaja. Moramo pružiti radnicima maksimalni nivo zdravstvene zaštite da bi njihov radni vek bio što duži kako bi što više doprineli društvu“, kazao je Perišić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com