Društvo

Prigovor odlaže prinudnu naplatu dugova za komunalije

Građani imaju pravo na prigovor kod prinudne naplate dugova za komunalne usluge, a od 1. jula ovaj pravni lek odlaže izvršenje, što do sada nije bio slučaj.

“Ne može se pristupiti izvršenju pre pravosnažnosti rešenja. Prigovor odlaže sprovođenje izvršenja i njemu se pristupa u roku od 3 dana tek po pravosnažnosti rešenja”, objašnjava izvršitelj Jasna Milić.

I do sada su građani ulagali prigovore na izvršenje naplate dugova za komunalne usluge, kažu u Objedinjenoj naplati. Ipak, to nije odlagalo izvršenje.

“Predali smo oko 3 i po hiljade predmeta javnim izvršiteljima, a dalje je posao na Sudu. U narednom periodu ćemo po grupama u dogovoru sa direktorima Javnih preduzeća predavati dugovanja na prinudnu naplatu”, kazala je direktorka Objedinjene naplate Jelena Stojanović.

Oko 20.000 tužbi zbog dugovanja u periodu od 2004. i 2012. godine je u izvršnom odeljenu suda, dodaje. Dužnici su utuženi za ukupnu sumu između 600 miliona i 700 milona dinara.

 

KRAĆI ROKOVI DOSTAVE REŠENJA

Rok za dostavljanje rešenja o izvršenju je po izmenama Zakona skraćen na 8 dana, u odnosu na ranijih 15. Rok za prigovor je takođe 8 dana od prijema rešenja.

“Posle neuspešne druge dostave obaveza je da se dostavi obaveštenje izvršnom dužniku da će pismeno biti istaknuto rešenje na oglasnoj tabli Suda. Dužnik ima mogućnost da još sutradan u kancelariji izvršitelja preuzme rešenje. Ukoliko to ne uradi 8 dana pošto je istaknuto u Sudu, smatra se da je uručenje izvršeno”, objašnjavaju izvršitelji.

Sudovi će, takođe, voditi evidenciju kada je istaknuto rešenje na oglasnoj tabli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com