Društvo

Zoran Petrović pobednik takmičenja “Sićevo open”

Sa takmičenjem Sićevo open otpočelo je nadmetanje u paraglajding Ligi Srbije. Vremenska prognoza koja je obećavala ipak je zadala muke pilotima.

28 pilota iz Srbije, Bugarske i BiH, takmičili su se u preletu, u organizaciji Paraglajding kluba „Grunf“ iz Niša.

Komisija za postavljanje zadataka (Martinović, Bačanin, Ovuka) prvog dana je postavila, reklo bi se klasičan zadatak za Nišku banju. Malo se letelo nazad na planinu, napred u ravnicu, a zatim preko planine Seličice, Kurvingrada (stare zidine na zapadnoj strani Seličice), južno od Niša, ka Leskovcu, sa ciljem u Vlasotincu.

Trka bi bila izvrsna da se negde kod Bojnika, zapadno od trase trke nije pojavio ogroman kumulonimbus, gradonosni oblak. On nije uticao na trku padavinama, već ogromnom senkom koju je napravio od Seličice pa skoro sve do Leskovca, „ubio“ termiku, tako da većina završava trku na putu ka Leskovcu“, kaže Željko Ovuka.

Subota, koja je mnogo više obećavala, razočarala je pojavom gomile kumulonimbusa na sve strane osim ka Leskovcu. Ovaj put piloti bi trebali poleteti sa Releja, najpoznatijeg poletišta u Niškom regionu, odmah iznad sela Sićevo koje se nalazi iznad poznate Sićevačke klisure, gde je nadmorska visina 1100 m. Dok su se piloti izvozili traktorom, komisija za zadatke pripremila je trku.

Shvativši da smo na planini na kojoj nema zaklona, piloti peške beže ka selu Oreovac, kako ne bi pokisli. U tom „stampedu“, neki nose opremu sa sobom, a neki ostavljaju na traktoru. Ovim drugima, oprema kasnije kisne, ali na svu sreću nije došlo do većih oštećenja. Gromovi su udarali veoma blizu, negde i po 30 m od pilota, sevalo je iz zemlje i vazduha. Ličilo je na neki naučno fantastični film, i puka je sreća da se završilo bez neke nesreće“, opisuje Ovuka.

U zanimljivoj trci, koju je vodio Bačanin, u stopu ga prati Petrović, a Gagić i Marunić sigurno za njima na odstojanju od 3-4 km. Piloti koji su ponovo startovali, užurbano poleću ponovo, i pokušavaju sa zaostatkom od 12 km, da pristignu vodeće.

Kesić, Sokolić i Ovuka uspevaju da overe prvu tačku, i kreću preko Niša, sasvim drugačijom putanjom ka Kurvingradu. Prva dvojica sleću istočno od Niša, a Ovuka nastavlja sam i polako sustiže Gagića i Marunića. Ovuka prelazi u vodstvo trke, međutim bio je nisko i rizikovao je. Sleće 1 km do cilja, a Petrović ulazi u cilj 7 minuta pre Gagića. Bila je to veoma zanimljiva trka, odličan let Gagića i Marunića, a veoma iskusno letenje Petrovića iz PK „Golija“, koji zasluženo pobeđuje u ukupnom plasmanu takmičenja.

Najbolji u Sićevu

Najbolji u ukupnom pojedinačnom plasmanu na ovom takmičenju bio je Zoran Petrović – Gugi iz Paraglajding kluba „Golija“ iz Raške, dok su srebrnu i bronzanu medalju osvojila dvojica klupskih kolega iz Kluba slobodnog letenja „Ares“ – Miloš Gagić i Željko Ovuka.

U sport klasi su prvo i treće mesto takođe osvojili piloti iz ovog kluba – Božidar Marunić i Nebojša Rosić, dok je srebrnu medalju odneo Srđan Kesić iz Aero kluba „Kumulus“.

Najbolje ekipe bile su: KSL Ares, PK Golija i Air037.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com