Društvo

Atraktivna trogodišnja zanimanja bez đaka

U Nišavskom okrugu od 3.500 malih maturanata svega njih 30 nije uspelo da upiše školu sa lise želja, kažu u Školskoj upravi. U prvom upisnom krugu popunjena su sva mesta u gimnazijama, Medicinskoj, Ekonomskoj, Pravno – poslovnoj, Ugostiteljsko – turističkoj, školama „Mija Stanimirović“ i „12. februar“.
Za 30 đaka koji nisu uspeli da upišu ni jednu školu sa liste želja ostalo je mesta u dve mašinske škole, prehrambeno-hemijskoj, građevinskoj, trgovinskoj i školi Mode i lepote. U ovim školama ima mesta na više smerova, dodaju u Školskoj upravi.

Po nekoliko slobodnih mesta ima i za trogodišnja zanimanja u tehničkim školama. 97 đaka je osvojilo manje od 50 bodova te će oni morati da upišu trogodišnje smerove. Dvadesetak mesta ostalo je u dva, po mišljenju načelnika Uprave Dragana Geja, vrlo atraktivna trogodišnja smera. To su električar u školi „Nikola Tesla“ i industrijski tehničar u Mašinskoj školi.

„U nekim školama neće biti formirana sva odeljenja već ćemo da spajamo učenike, zbog nerealnog plana upisa. Od 25 do 30 odsto su mesta u gimnazijama, a deca nemaju kapaciteta za to, što se može videti i kasnije kroz školovanje. Možda je bilo pametnije da se smanje gimnazijska mesta kao i broj učenika koji mogu da upišu elektrotehničke i pravno-poslovne škole. Privredna komora i strani i domaći pivredici treba ozbiljno da se uključe u formiranje obrazovnih profila jer više nemamo zavarivače, tesare, knaufere i ostale tražene profile“, smatra Gejo.

Svega 3 đaka od kojih su dvoje iz Niša i jedan iz Ražnja osvojili su po 20 poena na sva tri završna testa. Po jedan učenik iz škola „Sveti Sava“ i „Dušan Radović“ kao i iz OŠ „Ivan Vušović“ u Ražnju dobili su maksimalan broj poena na završnim testovima iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanom testu i imaju ukupno 100 poena na ispitu.

Učenici upisuju srednje škole 5. i 6. jula, a oni koji nisu uspeli da ostvare poene ni za jednu školu sa liste želja moćiće da se upišu 8. jula tamo gde su preostala slobodna mesta.

U drugom upisnom roku u avgustu završni ispit polagaće oko 60 učenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com