Stari Niš

Istorija Tvrđave

Kroz Niš je u leto 1784. godine prošao Austrijski obaveštajac Franc Pokorni, koji je na povratku iz Carigrada, idući preko Drača i Prokuplja, stigao u Niš.

U svom izveštaju je zabeležio:

Tvrđava Niš

Ova Tvrđava leži na desnoj obali Nišave, a predgrađa su sa obe strane reke. U tim predgrađima postoji 7 džamija, a pored njih oko 4.000 turskih i 1.000 hrišćanskih kuća, ali ima mnogo kirajdžija koji su bez kuće i koji uzimaju u najam samo radnje od Turaka, koje nazivaju dućani; (postoji) 25 hanova, 9 kafana i u njima su staje za 50, 60 konja. U predgrađima su sve kuće od drveta izuzev džamija.

Most koji vodi preko Nišave 80 koraka dugačak i 12 širok. Sa obe strane snabdeven je ogradom, a izgrađen od jakog hrastovog drveta. Preko Nišave je mostobran koji počinje od reke, okružuje celu čaršiju i opet se spaja sa rekom; isti je već na mnogim mestima propao. visina ovog utvrđenja je 5 stopa, jarak koji je širok dva koraka je na mnogim mestima zasut. 800 koraka ispred mosta je gaz preko reke koji je širok 76 koraka i do dve stope dubok, a ima peščano dno. Pola sata nizvodno leži na desnoj obali selo Popovac, gde takođe postoji sličan gaz preko reke. Zapovednik u gradu je janičarski aga i mogu se pokrenuti do 12.000 Turaka.

Iz knjige „Stari zapisi o Nišu“
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje“
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com