Društvo

Mobilijari “sve češće” velika opasnost za decu? (FOTO)

Dečiji mobilijari u gradu, većina u lošem stanju. Nebezbedni su a o tome niko ne brine, kažu niški roditelji. Na Facebook-u je krenula akcija koja bi trebala da angažuje kako roditelje tako i nadležne institucije u gradu da se ovaj višegodišnji problem konačno reši. Niški “Parking Servis” spreman je da uništene mobilijare popravi, kažu potrebno je da građani prijave.

Mnogi mobilijari u gradu su oštećeni neki i nebrigom zauvek nestali sa lica zemlje, kao onaj u niškoj Tvrđavi.

Mislim da treba da pokrenemo ozbiljnu masovnu inicijativu za sređivanje dečjih igrališta u gradu. Tamo se viđamo svaki dan, i znate kako to izgleda, polomljene ljuljaške, opasni tobogani sa betonom na završetku, pesak koga u stvari nema i koji smrdi i nije menjan godinama, izmet kućnih ljubimaca u kome gaze naši mališani. Svuda beton, nigde gumene ploče da deca budu sigurnija dok se igraju. Igrališta nisu osvetljena, igrališta su zarasla u travu i često neupotrebljiva” napiso je naš sugrađanin Milan Stefanović u grupi “Mesto za roditelje iz Niša” koja je nedavno formirana.

Mobilijare je nekada postavljao grad, danas mnoge niške opštine. Praksa nalaže da mobilijare servisira ko ih je i postavio.

“JKP “Parking Servis” po posebnom programu održava parkovske i dečije mobilijare i za te namene izdvojena su sredstva iz gradskog budžeta. Nadzor vrši Direkcija za izgradnju grada, koja i daje nalog Parking Servisu kada treba nešto na njima da se popravi”, kažu za Niške Vesti iz ovog javnog preduzeća.

Gradska opština Medijana je samo od početka ove godine postavila 11 dečijih mobilijara, na različitim teritorijama, jednu brod igraonicu, 14 senika sa klupama i tri teretane na otvorenom, rekao je početkom maja tadašnji predsednik ove opštine Zoran Stojanović. U toku ove godine biće postavljeno još nekoliko dečijih igraonica, teretana i mobilijara.cair1

Samo u decebru mesecu je preko 180 klupa u čairskom parku bilo popravljeno, već krajem januara je oko 30 ponovo bilo polomljeno. Klupe u parku Svetog Save prošle godine su dva puta menjane. Njih, ali i gotovo sav mobilijar su za veme održavanja kupa Radivoja Koraća lomili navijači. Tada je nastradao i park ljubavi, stakla su zamenjena, da bi sada ponovo neko polomio jedno staklo, rečeno je nedavno u GO Medijana.

Praksa je do sada bila ta da je JKP “Gorica” popravljala one mobilijare koje je postavljao grad, a svi drugi donatori koji su postavljali dečija igrališta jesu u obavezi i da ih održavaju. Ta dečija igrališta koja postavljaju donatori nekada je teško servisirati, jer je problem nabaviti te delove, dok je za mobilijare koje je postavila Gorica, a ljuljaške nastale u njihovim radionicama, to jednostavnije“, kažu u Parking Servisu.

Na prvi pogled nema odgovornih, ipak JKP “Parking Servis” spreman je da se odazove prijavama građana.

Neka nam se obrate Nišlije na telefon, email gde su velika oštećenja, mi ćemo pokušati da rešimo problem”, najavljuju u ovom gradskom preduzeću.

Iz gradskog bužeta je za ove namene izdvojeno tek milion dinara.

Detaljan plan postavljanja i preciziranje obaveza prilikom održavanja, obezbedio bi sigurnu igru niškim mališanima na mobilijarima u gradu.

[foldergallery folder=”images/galleries/Unisteni mobilijari”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com