Društvo

“Pozitiv fest” ipak neće biti na Bubnju

Festival “Pozitiv fest” čija je jedna od lokacija trebalo da bude na Spomen parku Bubanj, ipak neće biti održan na tom mestu, saopštili su organizatori.

“Usled reakcije dela javnosti, i nakon konsultovanja zvaničnih institucija, primarna lokacija, Spomen park Bubanj je promenjena”, saopštili su PozitivNI, music & art adventure na Fejsbuk stranici događaja.

Podsećamo da su zbog najave festivala elektronske muzike negodovali mnogi građani i udruženja. Između ostalih i Niški kulturni klub koji je istakao da je Spomen park sagrađen u sećanje na više od 10.000 streljanih građana Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu, te da je održavanje muzičkog festivala na toj lokaciji neprimereno.

“Ne sumnjamo u dobre namere organizatora koji bi da okupi mlade ljude na prepoznatljivom mestu, na otvorenom, u prirodi, koristeći pritom infrastrukturu Spomen parka koja se čini i zgodnom i lako upotrebljivom. I u tome nema ničeg lošeg. Ali ovo nije Kamenički vis, Bojanine vode ili neko drugo popularno izletište. Ovde, gde je upokojeno ovoliko duša, ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje”, saopštili su tada u niškom Kulturnom klubu.

Spomen park Bubanj spada u kategoriju “izuzetnog značaja”, što ga je stavilo u nadležnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Iako su organizatori tada rekli da su odlučili da organizuju festival na ovoj lokaciji uz konsultaciju sa Opštinom i niškim Zavodom za zaštitu spomenika, ovu odluku su ipak promenili. Njihova ideja bila je, podsećamo, da festival ima i edukativan karakter, da posetioci polože cveće na spomenik kao i da urede ovaj kompleks.

“Pozitiv Fest” će biti održan od 15 – 17. jula na platou i u rovovima Niške tvrđave. “Resistance stage”, odnosno glavna bina, nalaziće se na platou Niške tvrđave, dok će “Moto stage”, organizovan u saradnji sa Moto klubom Veterani 63. padobranske, biti u Rovovima. Posetioci festivala će, osim elektronske muzike na glavnoj bini, imati priliku da na Moto Stage-u, koji će biti besplatan, čuju niške cover bendove, kažu organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com