Društvo

Kurs tkanja i pustovanja u Nišu

Udruženje „Vilin vez“ će tokom jula i avgusta sprovesti Projekat za oživljavanje nekih od najstarijih zanata na ovim prostorima – tkanja i pustovanja (valjanja) vune. U okviru projekta će biti organizovani kursevi tkanja i pustovanja vune koji će trajati po 6 nedelja svaki, tj. 40 sati po grupi.

Po završetku obuke biće organizovana izložba radova polaznika kursa. Za to vreme će polaznici polagati završni ispit pred stručnom ispitnom komisijom. Oni koji su položili dobiće sertifikat – majstorsko pismo.

„Sve polaznike kurseva koji su položili završni ispit, učlanićemo u Udruženje. Kao naši članovi imaće obezbeđen prostor za rad i izlaganje svojih rukotvorina, prostor na sajtu Udruženja, obezbeđeno učestvovanje na raznoraznim izložbama i sajmovima, logističku podršku i plasman svojih proizvoda na tržište“, ističu u Udruženju.

Izložba radova polaznika kursa održaće se u okviru „Nišlijskog sabora“, koji će se održati u centru grada od 18. – 21. avgusta u organizaciji Udruženja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. To je festival narodnog stvaralaštva i starih zanata, sa kulturno – umetničko – sportskim programom i modnim revijama odevnih predmeta i dodataka, napravljenih od ručno tkanih materijala, heklanih, pletenih i vezenih, od pustovane vune i krzna, ručno oslikanih haljina i obuće, objašnjavaju.

pustovana vuna 6

Prijavljivanje kandidata traje do 3. Jula a moguće je telefonom na broj 063 45 43 48. Kursevi počinju od 4. jula.

“Danas su ova dva zanata skoro zaboravljena, a realizacijom ovog Projekta doprineli bi, prvenstveno njihovom oživljavanju. Cilj ovog projekta je da zainteresovane obučimo ovim zanatima, ne bi li neki od njih uzeli kao svoj životni poziv, obezbedili sebi posao, materijalnu egzistenciju, a samim tim i bolju budućnost. Time bismo smanjili nezaposlenost i siromaštvo, pogotovu mladih, kao i marginalizovanih grupa. Cilj nam je da, kroz realizaciju ovog projekta, “probudimo” marginalizovane grupe i pokrenemo ih, ne bi li sami sebi obezbeđivali sredstva za život”, kažu u Udruženju.

Korisnici ovog projekta će prvenstveno biti nezaposleni, učenici završnih razreda srednjih škola, žene-domaćice, lica sa posebnim potrebama, invalidi kao i svi zainteresovani.

pustovana vuna 1

Tkanje je imalo važnu ulogu u srpskom tradicionalnom društvu. Uglavnom su žene izrađivale predmete za opremanje domaćinstva, kao i tkanine za izradu odevnih predmeta i narodne nošnje. Ovi predmeti često su bili nosioci mnogih statusnih, religijskih i nacionalnih značenja. Svaka porodica je u tkane proizvode unosila motive sa svog podneblja i iz svoje tradicije, zbog čega svaki narod tkanje smatra delom svog kulturnog nasleđa, objašnjavaju.

“Tkanje danas nije samo zanat, nego veza sa prošlošću, tradicijom i sopstvenim korenima, a odeća načinjena od ručno tkanih materijala sa tradicionalnim motivima, često je ekskluzivni deo kolekcije mnogih modnih dizajnera”, dodaju.

Pokrovitelj Projekta je Grad Niš, a partner na Projektu je Specijalna škola za osnovno i srednje obrazovanje „14. oktobar“ iz Niša. Prijatelji Projekta su firme St George iz Beograda i Gaga i sinovi iz Niša.

pustovana vuna 2

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com