Politika

Rade Rajković na čelu niškog Parlamenta

Predsednik niškog Parlamenta je Rade Rajković iz Pokreta socijalista, odlučili su novi odbornici gradske Skupštine. Sekretar je Ružica Đorđević (SNS). Na konstitutivnoj sednici odbornici su položili zakletve i njima su takođe počeli četvorogodišnji mandati.

Novi predsednik Skupštine Rade Rajković je najavio sledeću sednicu za desetak dana, kada će biti imenovana sva ostala tela gradske zakonodavne i izvršne vlasti – gradonačelnik i njegov zamenik, članovi gradskog Veća i određenih odbora, kao i zamenik predsednika Skupštine.

13563167 10210141122030796 1280481846 n“Kasni se iz razloga što se pravi dobar i jak tim, koji može da se nosi sa problemima u gradu. Bilo je realno i bolje da posle izbora sačekamo 2 meseca, a nakon tog perioda da imamo apsolutnu sinergiju svih funkcionera koji utiču na aktivnosti u gradu”, rekao je Rajković koji je i na funkciji direktora Studentskog centra.

Kako kaže, po preliminarnim informacijama iz Agencije za borbu protiv korupcije, to što je izabran za predsednika Parlamenta ne dovodi ga u sukob interesa.

Za Rajkovića nisu glasali odbornici pokreta “Dosta je bilo” i Dveri-DSS, a dobio je 50 glasova “za”.

“Odbornici stranaka koje su osvojile najviše mandata nisu prisustvovali prvom pokušaju konstituisanja Skupštine. Rade Rajković je među njima, a bio je obavezan po Poslovniku, aktu po kome će morati da radi kao predsednik Skupštine. Zato nismo podržali njegov izbor”, rekla je Radmila Popović iz pokreta “Dosta je bilo”.

Sada već tehnički gradonačelnik Zoran Perišić kazao je da će kandidat za novog gradonačelnika biti Darko Bulatović, a da o podeli13553420 10210141122110798 1288168049 n resora u gradskom Veću još pregovaraju sa socijalistima i radikalima. Najavio je da na mesto zamenika Skupštine dolazi član SPS-a, a njegova pretpostavka je da će to biti dosadašnji predsednik Mile Ilić. Na sledećoj sednici biće izabrani i predsednici Odbora za imenovanje, Mandatno-imunitetskog odbora i Odbora za administrativna pitanja. On će, kaže, biti šef Odborničke grupe SNS.

“Želeli smo što širu koaliciju. Sekretar skupštine je dobio 44 glasa i to je otprilike broj odbornika sa kojim će vladajuća većina raspolagati, možda jedan ili dva više. SNS nastavlja da vrši vlast, partner će ponovo biti SPS, novi partner SRS ima puno kvalitetnih i odgovornih ljudi pa smatram da neće biti dugog uhodavanja. Biće potrebno da se podeli odgovornost, a očekujem nastavak rada na promeni Statuta Grada”, kaže Perišić.

“Imaćemo predstavnika u izvršnoj vlasti, a o drugim strukturama nije bilo pregovora sa partnerima jer se planira promena Statuta posle čega će se donositi konkretne odluke i deliti resori”, kazao je Nikola Savić iz SRS-a.

Marko Stojanović biće, kako najavljuju, odbornik pokreta “Dosta je bilo” umesto Miloša Boškovića koji je vratio mandat jer je poslanik u Narodnoj skupštini.

13551097 10210141121590785 429570655 n

Podsećamo da SNS u gradskoj Skupštini ima 28 odbornika, SPS-JS 8, “Niš moj grad” – DS, SDS, NPS, LDP 7, “Dosta je bilo” 5, SRS 5, Dveri-DSS 4, “Iskreno za Niš” Momir Stojanović 3, Ruska stranka dr Miroslav Milosavljević 1.

Odbornička grupa mora imati najmanje 3 odbornika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com