Stari Niš

Nišlije plaćaju danak u krvi

Štefan Gerlah je, kao protestantski sveštenik, bio u sastavu austrijskog poslanstva na putu za Carigrad. Tada je u junu 1573. godine posetio prvi put Niš.

danak u krvi 01U Carigradu je ostao pet godina i kao znalac grčkog jezika “vršio protestantsku propagandu među pravoslavnim življem.” U Carigradu je ostao pet godina i u povratku ponovo posetio Niš. Svoje beleške o Nišu ostavio je u svom dnevniku, koji je odštampan jedan vek kasnije, 1674. godine.

U prvom prolasku kroz Niš zadržao se veoma kratko, zapisavši samo nekoliko rečenica o Niškom naselju i ženskoj nošnji. Načinio je jednu grešku zapisavši da u Nišu “ima pet crkava” a treba pet džamija. Pet godina kasnije to je ispravio istakavši da u Nišu ima samo jedna crkvica.

danak u krvi 03Gerlahove prve beleške o Nišu iz 1573. godine, glase:

“To je grad bez zidina, ima pet crkava, prostire se po lepoj dolini, ima dobru vodu, mnogo polja i vinograda. Turci ne rade ništa, nego rad prepuštaju Srbima, koji su dobre zanatlije, ali ima i među njima besposličara …. Hrišćanke nose na glavi nabranu maramu, na ušima raznovrsne ukrase, srebrne i olovne. Obučene su u jednostavne duge haljine sa svezanim pojasom; prednja strana i rukavi su izvezeni crvenim, crnim i smeđim koncem.

Drugi boravak u Nišu

Gerlah je po drugi put boravio u Nišu, 30. juna i 4. jula 1578. godine, kada je posle pet godina napustio Carigrad. U Nišu je noćio u kući nekog Dubrovčanina, kojih je tada bilo više u sastavu niške dubrovačke kolonije. U grad je sišao sa Kunovačkog uzvišenja, idući iz Bele Palanke, i pred njim se ukazala.

“Lepa, prostrana ravnica, sa žitnim poljima, livadama, pirinčanim poljima, potocima i nekoliko sela sa desne strane. Niš izdaleka leži divno, okolina se vidi nadaleko i naširoko; ima reku koja teče pokraj grada. Grad je otvoren kao varošica, ali se i pored toga vide razvaline starih zidina. Preko reke vodi dugi most. Ima utvrđenje kome je mala džamija, gde je pokopan Hamza beg, koji je bio u Đuli, a odveo je iz Ugarske toliko žena i dece da je sa njima naselio dva sela oko Niša.

danak u krvi 04

U varoši ima malo hrišćana Srba. Oni maju novu drvenu crkvicu, pokrivenu kamenim pločama i ukrašenu slikama. Imaju samo jednog sveštenika, a taj spada pod Peć. Turci pak imaju šest do sedam džamija. Tu sedi vojvoda ili upravitelj s nekoliko vojnika. Tu ima dobrog i jeftinog vina. Blizu jedne mošeje (molitvenice) diže se stari, latinski četvrtasti stub s latinskim natpisom koji nisam mogao pročitati. Ima tu i trgovačkih dućana. Tu žive Dubrovčani sa svojim slugama. Ima još, kao i u Sofiji, malo utvrđenje izvan varoši ……. “

danak u krvi 05

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com