Društvo

Orden Svetog cara Konstantina uručen generalu Simoviću

Komandantu Kopnene vojske Republike Srbije general potpukovniku Milosavu Simoviću uručen je Orden Svetog cara Konstantina na Vidovdanskoj akademiji u Nišu.

Episkop Raško-prizrenski i administrator Eparhije niške Teodosije uručio je orden Svetog cara Konstantina komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću, kojim ga je za razvoj verske službe u Kopnenoj vojsci i saradnju sa Eparhijom Niškom odlikovao Patrijarh Srpski Irinej.

U svom obraćanju prisutnima general Simović je podsetio da nikada ne smemo zaboraviti Vidovdan, Kneza Lazara i stradale mučenike.

Kosovski zavet je neotuđivi amanet, ne samo vrednost prošlosti, nego zalog budućnosti, jer se srpski narod u borbi za Krst Časni i Slobodu Zlatnu, uvek opredeljivao podvižnički. Knez Lazar i Srpska vojska, 28. juna 1389. godine na Vidovdan, hrabro i požrtvovano, štitili su ne samo Srbe i Srbiju nego i Evropu od osmanlijskog osvajanja”, rekao je general Simović prilikom odlikovanja.

Na Vidovdanskoj svečanosti uručene su i nagrade najboljim đacima niških osnovnih i srednjih škola.

Blizu dve stotine pripadnika Kopnene vojske, prisustvovalo je juče svečanoj Vidovdanskoj akademiji, organizovanoj u porti Saborne crkve u Nišu.

Na svečanosti je nastupio Vojni orkestar Niš Kopnene vojske. U veoma bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su Crkveno pevačka družina „Branko“, Crkveno igrački ansambl „Branko“ i istaknute dramske umetnice Jasminka Hodžić i Jelena Lugonja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com