Stari Niš

Strogi propisi za kuvare

Kuvari kao zanatlije su popisani prvi put u Nišu 1516. godine, a već 1528. godine bilo ih je četvorica.

kuvari kalaisani lonac
kalaisani lonac

Spremali su razna jela “janije, čorbe, razne vrste ćevapa”. Postojale su i aščinice u kojima se pekla jagnjad. Doduše, pečeno meso je prodavano i u radnjama u čaršiji. Postojala je razlika između kuhinja u kojima su pravljena obična jela i aščinica u kojima su spremani specijaliteti.

Strogih propisa, kuvari su se morali pridržavati. Posuđe aščija moralo je biti “od bakra, uvek čisto i kalaisano, a ćupovi i ćase, čanci kod kuvara da budu neokrnjeni i sa glazurom, da posluga nosi čiste pregače, da jelo ne bude ni neslano ni preslano i da u njemu svi potrebni sastojci budu tačno odmereni dobro skuvani.

kuvari kalaisani ibrik

U niškoj čaršiji već 1498. godine pojavile su se prve poslastičare, halvadžinice, a već od 1516. godine bilo ih je pet. Halva je bila osnovna poslastica u poslastičarama. Prema nekim turskim izvorima halva je pravljena od meda, brašna i masla, uz dodatke, ružina vodica, šerbet, tucani badem, orah …

Od pića u Nišu je u XVI veku bilo u čaršiji više bozadžinica. Boza kao jeftin i okrepljujući napitak, po ukusu sličan pivu, a muslimanima samo dozvoljen, veoma se mnogo prodavala u Niškoj čaršiji.

kuvari boza 01

kuvari boza 02

Bozadžinice su bile radnje u kojima su se okupljali. Naročito mnogo se prodavala “gorka boza”, koja je mogla delovati i opijajuće. Radi kontrole kvaliteta boze i kontrole ponašanja potrošača, dozvole za otvaranje bozadžinica, dobijane su od upravnika grada.

kuvari ascinica

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com