Stari Niš

PUTOPISI O NIŠU: “Recept za NIŠKU pogaču”

“Kao hleb su im služile pogače, koje su pravili ovako: izmesi se brašno običnom mlakom vodom, izmesi se, ali se ne soli …..

“Kad hoće da se peku, onda prethodno u vatru metnu jednu ili dve crepulje i ostave da se užare. To posuđe je napravljeno od lončarske zemlje i debelo je oko pola prsta. Zatim se na nju stavi pogača i pospe vrućim sitnim žarom, pa se ostavi da se tako ispod toga peče pola sata, pa se pogača izvuče i sa nje ostruže zagoretina. Onda je gotova ….”

“Vina je bilo i sva su bila crna …. Kokoš smo dobijali za 2 do 3 aspre komad, a dobre velikep piliće za jednu aspru. Sem goveđeg, ovnujskog i junećeg mesa drugog nije bilo. Na putu se kupuje živa stoka, pa kolje. Isto tako, bilo je na putu i jaja…. Cena im je 22 i 32 komada za jednu aspru. A jedna prilična vreća ječma za hranu konja… dobijala bi se za 6 aspri….

“Stanovnici i drugi ljudi na putu ne znaju da daju nikakvo obaveštenje, kad ih ko upita koliko je milja od jednog mesta do drugog, već računaju otprilike po danima putovanja i po tome kakvo kog konja ima…”

nis jug

Od svih putopisaca koji su prolazili kroz Niš, Dernšvam je dao najviše podataka. Bio je dobro obavešten, mnogo se raspitivao i ostavši u Nišu više dana, obišao je ne samo niško naselje, već i okolna sela. Ovi njegovi podaci predstavljaju vredne izvore o izgledu Niša, njegovom razvoju, proizvodnji hrane i bogatoj i jevtinoj pijaci.

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com