Društvo

Gradi se 75 stanova za izbeglice u Nišu

Do kraja 2017. godine biće izgrađeni stanovi koje će izbeglice iz zemalja bivše SFRJ moći da iznajme po povoljnijim cenama. Od ukupno 75 stanova, 60 će davati izbeglim porodicama u zakup, dok je 15 namenjeno za besplatno stanovanje socijalno ugroženih izbeglica.

„Za najam stanova konkurisale su 72 porodice, a u toku je provera kandidata u republikama porekla“, kažu u Komesarijatu za izbeglice.

Konkurs za besplatno korišćenje 15 stanova je završen, a kako kaže poverenik za izbeglice Boris Nužda, i u ovom slučaju proveravaju kandidate.

„Te porodice nemaju mogućnost da plaćaju zakup jer nemaju ili imaju vrlo mala primanja, nemaju imovinu na teritoriji bivše republike, da bi mogli da je prodaju i obezbede sebi stambeni prostor“, dodaje Nužda.

Niš je potpisao ugovor za izgradnju stanova u okviru regionalnog stambenog programa, a gradnju finansira Evropska unija sa više od 3 miliona evra. Kako kaže, prvobitni dogovor je bio da izgradnja bude završena do kraja 2017. godine. U toku je, dodaje Nužda, konkurs za izvođače radova, a projektom se bavi Jedinica za upravljanje projektima pri Ministarstvu u Beogradu.

U Nišu trenutno 90 osoba ima status izbeglice, a njima su na raspolaganju programi pomoći kako bi rešili svoje stambeno pitanje.

„Republika preko komesarijata u saradnji sa gradom može da im obezbedi stan, otkup seoskog domaćinstva ili pomoć u građevinskom materijalu na njihov zahtev“.

Podsećamo da u okviru SIRP programa u Pasi Poljani u 74 stana već godinama žive izbegle porodice, dok su se neki od njih već vratili u zemlje porekla, dodaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com