Zdravlje

Kap magarećeg mleka za lepotu i negu

Istraživanja u domaćoj medicini – magareće mleko: Prvi put u našoj zemlji istražene sve “tajne” magarećeg mleka u kozmetici. Magareće mleko ima najmanji alegreni potencijal u odnosu na sve druge vrste mleka

 

Odavno postoji saznanje da je magareće mleko delotvorno za kožu ali je malo ko na naučnoj bazi istražio kako ono zaista može da utiče na kožu i koja je idealna formula da najveći ljudski organ što bolje iskoristi sve njegove blagodeti, prenosi časopis „Bilje i zdravlje”.

Mit o Kleopatrinoj lepoti zainteresovao je dve mlade naučnice, prof.dr Lidiju Ristić sa Medicinskog fakulteta u Nišu i dr Hristinu Kocić, studenta doktorskih biotehnoloških studija na Medicinskom fakultetu u Mariboru, koje su ne samo istražile, već su svoja saznanja zaštitile patentom.

Naše sagovornice nas vraćaju u vreme starog Egipta i navode da postoje istorijski podaci koji kažu da je Kleopatra koristila kupke od magarećeg mleka u svakodnevnim ritualima nege lica i tela, jer je to činilo njenu kožu mekšom, beljom, a sprečavalo je nastanak bora.

“U spisima Hipokrata, oca medicine, susreću se lekoviti efekti magarećeg mleka u lečenju alergija, upalnih procesa na zglobovima, groznice, problema sa varenjem i jetrom, u zarastanju rana i kao zamena za humano mleko. U starom Rimu, po spisima Plinija Starijeg, magareće mleko, može se slobodno reći da je smatrano lekom. Koristilo se u lečenju astme, ulceracija, oboljenja očiju,desni praćenih ispadanjem zuba, kod ginekoloških problema, a zadržava i primat kao “tajna večne mladosti”. Smatralo se najefikasnijim tretmanom protiv nastanka bora.

NAJMANjI ALERGENI POTENCIJAL

“Dokazali smo i da upravo magareće mleko ima najmanji alegreni potencijal u odnosu na sve druge vrste mleka a fosfolipidi liposoma imaju status sirovine za bezbednu primenu, pre svega zbog prirodnog porekla i činjenice da su to sastojci prirodno prisutni u našoj koži.

Efektima magarećeg mleka nisu odolele ni Neronova sestra Popea, engleska kraljica Elizabeta I, Elizabeta od Bavarije (Sisi), Napoleonova žena Žozefina i mnoge druge, kažu Lidija i Hristina koje su naoružane istoriskim činjenicama i znanjem iz medicine krenule da traže put kako da sva svojstva ovog mleka “ubace” u kožu.

Šta kaže nauka

“Naša ispitivanja na kulturama fibroblasta kože pokazala su veoma značajno povoljne efekte magarećeg mleka i magarećeg kolostruma, gotovo kao i humanog, na rast i regeneraciju fibroblasta kože. Ovo se potvrđuje aktivacijom složenih signalnih puteva ćelijske deobe.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com