Društvo

Završni ispit “dobro prošao”

Završni ispit protekao je bez većih nepravilnosti, rekao je načelnik Školske uprave Dragan Gejo. Iz srpskog jezika prosek bodova je od 9 do 16, matematike 7 do 11, a kako kaže, očekuje da su mali maturanti najbolje rešili kombinovani test.

„Završni ispit je dobro prošao u sva tri okruga. Nisu mi javili da je bilo ikakvih većih nepravilnosti“, kaže Gejo.

Ipak, on priznaje da dežurni nastavnici nisu dovoljno dobro radili svoj posao, i da je i ove godine bilo došaptavanja među učenicima. Iako je ranije rekao da je bilo pritužbi da đaci nisu stihgli da ispišu zadatke iz matematike hemijskom olovkom jer su bili preobimni, ističe da ova informacija nije bila u potpunosti tačna.

„Bilo je 4 do 5 dužih zadataka, ali je generalno za matematiku potrebno više pažnje. Bolji đaci nisu stigli da reše svoje i zadatke svojih drugova. Smatram da je zbog toga lošiji prosek poena iz matematike“, dodaje.

Rezultati završnog ispita su u nedelju 19. juna, a biće istaknuti unutar škola. Nastavnici će kontrolisati ko od dece i roditelja ulazi da pogleda rezultate, dodaje.

Učenici će imati pravo žalbe, najpre komisiji u školi koju su pohađali, a ukoliko i posle toga budu smatrali da nisu adekvatno bodovani, mogu da se žale komisiji u Pravno–poslovnoj školi.
Konačni rezultati su 24. juna, a upis liste željenih škola je 25. i 26. juna. Prvi upisni krug je 4. jula, a učenici mogu najkasnije do 8. da upišu željenu školu.

„U avgustu će polagati deca koja nisu sada polagala završni ispit i ona koja, iz zdravstvenih razloga, nisu izašla na sva 3 testa. U slučaju da su polagali samo jedan ili dva testa završnog ispita, uz lekarsko opravdanje, oni se upisuju kao prekobrojni u željene škole, a testove na koje nisu izašli polažu u avgustu“, objašnjava načelnik Školske uprave.

On dodaje da je svake godine prekobrojno upisano oko 20 učenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com