Društvo

Zadaci iz matematike na završnom ispitu bili preobimni?

Zadaci iz matematike na završnom ispitu bili su preobimni pa mnogi učenici nisu stigli da ih završe, ili da ih ispišu hemijskom olovkom. U Školskoj upravi kažu da, ukoliko ova pojava bude masovna, a đaci iz čitave Srbije nisu imali dovoljno vremena da završe zadatke, ne znaju kako će bodovanje testa da se odvija.

Kako kažu, u pravilniku jasno piše da se računaju samo zadaci ispisani hemijskom olovkom, i da presedana od ovog pravila do sada nije bilo, ali ni ovoliko pritužbi da nije bilo vremena da se završe zadaci.

„Nisu sva deca stigla da pređu hemijskom olovkom sve zadatke. Kako mi za sada javljaju, to će biti u velikom broju. Međutim, kako bude za Beograd i Vranje, biće i za Niš. Ne znam šta će biti ukoliko je ovo masovna pojava na završnom ispitu, ali pravilnik jasno kaže da se zadatak priznaje samo kada je od početka do rezultata pojačan hemijskom olovkom. Zadaci ispisani grafitnom olovkom se do sada nisu priznavali“, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

Za jedan zadatak je, objašnjavaju u Upravi, bilo potrebno u porseku 6 minuta za rešavanje. Kako je na završnom testu 20 zadataka, 2 sata bi trebalo da bude dovoljno. Međutim, ne rešavaju svi istom brzinom matematičke zadatke, a svi učenici prvo dolaze do rešenja grafitnom olovkom.

„Sasvim je moguće da nisu postigli, jer neki rešavaju sporij, nisu svi učenici isti“, kažu.

Polaganje srpskog, odnosno maternjeg jezika bilo je daleko lakše, kažu u Upravi. Bilo je pitanja sa ponuđenim odgovorima, deca su brzo rešavala, a i prosek poena je visok.

„Ako im je matematika bila problematična, kompenzovaće poenima iz srpskog jezika“, dodaje Gejo.

Ostaje još polaganje kombinovanog testa, u petak 17. juna, takođe od 9 do 11 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com