Promo vesti

Voće, povrće i prirodna ulja najbolja zaštita tokom sunčanja

Dolazi leto i sezona godišnjih odmora kada kožu izlažemo sunčevim zracima. Važno je da se zaštitimo tokom sunčanja, a najbezbedniji su prirodni preparati, kažu u Beyond zdravoj hrani.

Izlagati kožu suncu bez prethodne pripreme može imati negativnih posledica, posebno za osobe svetlije puti, upozoravaju.

“Sunce nije štetno ako se ponašamo pravilno i odgovorno. Ono je izvor života, podstiče sintezu vitamina D, utiče na oslobađanje endorfina, tzv. hormona sreće, zbog čega se na suncu osećamo dobro, raspoloženo i srećno”, kažu.

Ipak, da bismo se bezbedno sunčali posle zime, važno je da organizam snabdemo određenim nutritijentima, koji će kožu pripremiti za tople dane.

“Potrebno je piti mnogo tečnosti kako bismo nadoknadili pojačano znojenje, izbegavati duža izlaganja suncu od 11 i 17 sati, što se posebno odnosi na decu i starije osobe”, ističu.

voceTreba jesti pretežno voće i povrće koje je bogato antioksidansima.

“Priroda je vrlo mudra pa nas je u letnjem periodu snabdela voćem s najvećim antioksidativnim potencijalom- malinama, borovnicama, grožđem, kupinama, crnim ribizlom, višnjama i jagodama koje treba što više konzumirati u svežem obliku ili putem prirodnih sokova bez dodanih šećera i aditiva”, preporučuju.

Preporuka je i povećati unos namirnica bogatih beta karotenom poput manga, lubenice, kajsije, spanaća, a posebno šargarepe.
Beta karoten je jedan od najpoznatijih antioksidansa. To je ‘prirodni suncobran’ jer štiti kožu od opasnog ultraljubičastog zračenja, smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji nastaju emisijom UV zraka, objašnjavaju.

Kozmetička industrija nudi mnogo proizvoda za sunčanje. Neki od njih pod sunčevom svetlosti oslobađaju slobodne radikale koji štete koži, drugi utiču na hormone, a pojedini usled sintetičkih UV filtera izazivaju alergijske reakcije i mogu nadražiti kožu.

Nedavno istraživanje objavljeno u reviji Environmental Science Technology pokazalo je da su uobičajeni sastojci sredstava za sunčanje – oksibenzon, metoksicinamat i PABA – estrogenske hemikalije povezane s rakom.

“Mazanjem kremama s visokim faktorom blokirate stvaranje preko potrebnog vitamina D, bez koga ljudski organizam slabi i koji je pravi borac protiv raka”, dodaju.

S obzirom da mnogo ljudi danas ima manjak vitamina D, nedostatak izlaganja suncu je veći problem od previše izlaganja, upozoravaju.

Postoji prirodna i bezopasna alternativa u obliku prirodnih ulja i krema, sa kojima je sunčanje bezbedno.

“Preporučujemo Susamovo ulje, jedno od najboljih ulja sa sposobnošću da blokira sunčeve zrake. Ne samo da omekšava i hidrira suvu kožu,beyond ulje susamovo već može da blokira i do 30% sunčevih UV zraka. Bogato je i antioksidansima pa neutrališe i slobodne radikale koji nastaju u toku izlaganja UV zracima”.

Takođe, Kokosovo ulje ne zatvara pore, a izuzetno je dobro i za zaštitu kose od sunca.

Kako puter je odlično sredstvo za negu i hidrataciju kože, zadržava vlažnost i koži daje sjaj, a posebno je pogodan kao krema za sunčanje (za dobijanje preplanulog tena) ili za oporavak kože nakon sunčanja. Takođe se može nanositi i na kosu, sprečava pucanje i hrani kosu.

Za zaštitu od sunca mogu koristiti i Konopljino ulje, ulje Jojobe, Shea puter i nezaobilazno Extra Virgin Maslinovo ulje.

Budite kreativni i napravite sami svoju kremu za sunčanje od prirodnih sastojaka koristeći sve ono što nam je priroda dala, poručuju u Beyond zdravoj hrani.

Opširnije pročitajte >>>

Niške Vesti
POSLOVNI ADRESAR

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com