Društvo

Protest protiv nastavnika matematike u “Ćele Kuli”

Roditelji učenika i nastavnici OŠ “Ćele Kula” protestovali su zbog odluke Inspekcije rada da vrati na posao nastavnika matematike Ljubišu Dinića. On je, kako navode, dobio otkaz zbog psihičkog nasilja nad direktorkom. Advokati škole tvrde da Inspekcija rada nije nadležna da vrati nastavnika na posao, već to može da uradi samo sud.

“Zbog njegovog ponašanja roditelji više ne žele da upisuju decu u školu. Obećavamo da ćemo sve uraditi da on tamo više ne predaje jer ne želimo da uči našu decu”, kaže jedan od roditelja Goran Savić.

U školi kažu da je nastavniku matematike i informatike u aprilu izrečena mera prestanka radnog odnosa zbog povrede zabrane psihičkog nasilja, koju predviđaRoditelj Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U međuvremenu je nastavnik pokrenuo sudski postupak za poništenje rešenja o otkazu. Obratio se i Inspekciji rada, koja ga je vratila na posao.

“Radi se o prestanku radnog odnosa, a naša služba je nadležna za takve postupke i razmatranje takvih rešenja. Kada odluka suda postane pravnosnažna ona će se i poštovati” rekla je načelnica Inspekcije rada Milica Kitanović Ljujić.

Zbog vraćanja nastavnika na posao negodovale su i njegove kolege.

“Mi smo postupak sproveli po zakonu, obavestili sve nadležne institucije i zaista želimo da se sve ovo okonča jer je Dinić godinama pravio probleme i kolegama i direktorima naše škole”, tvrdi predsednik školskog odbora Bratislav Stojanović.

Advokati škole tvrde da Inspekcija rada nije nadležna da odlučuje o tome da se Dinić vrati na posao, jer još traje sudski postupak.

“Oni su zaduženi da brinu o povredama prava zaposlenog što ovde nije slučaj, tako da o tome treba da odlučuje jedino sud koji je nadležan”, tvrdi advokat koji zatupa školu Zoran Mitić.

Ljubišu Dinića je Prekršajni sud 2014. već kažnjavao novčano zbog pretnji pojedinim koleginicama i školskom odboru. Odeljenju niške policije za zaštitu maloletnika su protiv njega 2009. i roditelji podnosili prijave zbog nedoličnog ponašanja prema učenicima, rekli su na protestu.

“Za ono što sam izrekao platio sam, mada i tada nisam nikome „ozbiljno“ pretio. Ovo što se sada događa samo je revanšizam direktorke jer prošle godine nisam želeo da se priključim štrajku. Želim da se vratim na posao jer sam sprečen da radim već više od godinu dana. Ako se to desi, škola će morati da mi plati odštetu”, kaže nastavnik Ljubiša Dinić.

protest 2

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com