Društvo

Niža cena višnje zbog prošlogodišnjih zaliha?

Iako je višnja u nišavskom okrugu ove godine poranila, i već je, prema rečima proizvođača Milana Nikolića iz Aleksandrova, spremna za branje, otkupaca još nema. Voćari još ne znaju ni po kojoj ceni će prodavati kilogram višnje, a hladnjače najavljuju da će biti jeftinije nego prošlogodišnje zbog toga što ovu voćku imaju na lageru.

Hladnjače koje smo kontaktirali i dalje ne znaju po kojoj ceni će kupovati višnju, ali su potvrdili da će biti niža od prošlogodišnje.

“Imamo zaihe iz 2015.godine, pa proizvođači mogu da očekuju nižu cenu od prošlogodišnje, kada je išla i do 100 dinara. Poljska, koja je naš konkurent u proizvodnji ovog voća, takođe nije izvezla sav prošlogodišnji rod”, kažu u jednoj niškoj hladnjači.

Iako su nam i otkupci potvrdili da su višnje već pristigle, kažu da prvi rod imaju uglavnom vikendaši i da višnje još nemaju dovoljno šećera. Zbog toga, kažu, još ne otkupljuju.

“Ozbiljni proizvođači će početi da beru tek početkom sledeće nedelje. Ali već otkupljujemo u Šapcu, Mačvi…”, dodaju.

Mile DavidovicDa višanja iz berbe 2015. godine ima na lageru potvrdio je i predsednik Zadružnog saveza Nišavskog i Topličkog okruga Mile Davidović.

“Berba će ove godine krenuti 10 dana ranije, ali cena neće preći 50 dinara po kilogramu. Inače, rod nije loš, osim u pojedinim mestima gde ga je uništio aprilski mraz. U Merošini, Matejevcu, Prokuplju je rod dobar”, kaže Davidović.

Kako kaže, prošle godine je u Matejevcu prvi otkup bio 23. juna, a ove godine bi već sutra mogao da krene.

“Večeras će se sastati sve hladnjače iz regiona u Leskovcu. Mislim da će posle tog sastanka imati konačan dogovor oko cene i da će izaći na otkup čim počne berba”, dodaje.

U niškoj Upravi za poljoprivredu kažu da su ranijih godina pokušali da posreduju između proizvođača i otkupaca, ali da to nije “izašlo na dobro”.

“Voćarima nisu odgovarali uslovi, otkupna cena, tako da više to ne radimo, niti imamo pravo da im preporučujemo hladnjače. To rade preko svojih Udruženja i Zadruga”, kažu u Upravi.

U opštini Merošina pak kažu da su mnoge hladnjače iz regiona propale, kao i da se nadaju da umesto manifestacije “Dani višnje” neće biti protesta nezadovoljnih proizvođača.

“Višnja dozreva ali šta će biti sa njom i ko će da je kupi ne znamo”, kažu u Upravi za poljoprivredu opštine Merošina.

Hoće li otkup krenuti početkom ili krajem sledeće nedelje, nije sigurno. Ono što znamo je da ovu voćku već možemo da kupimo na niškim pijacam po ceni od 60 do 80 dinara. Ono što hladnjače otkupe, uglavnom, kažu, ode na evropsko tržište.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com