Društvo

EKG pregled “obavezan” za upis u prvi razred

Iako je upis prvaka počeo još marta meseca, još uvek ima roditelja koji koriste junske dane da svog budućeg đaka odvedu na sistematki pregled koji je potreban kako bi dete dobilo uverenje za upis u osnovnu školu. Roditelji su iznenađeni da je obavezan i EKG pregled.

Roditelji redom vode decu kod fizijatra, potreban je pregled ORL lekara, očnog lekara, logopeda i laboratorijske analize sa kompletnom krvnom slikom i urinom, ove godine prvi put budućim prvacima rađen je EKG. Roditelji su zbunjeni, zašto je potrebno? Mnogi roditelji kažu da u njihovim pregledima za upisu u školu nije bilo i EKG pregleda. Zašto je nekome rađen ovaj pregled a nekima ne saznajemo od direktora niškog Doma zdravlja.

“Ovo je prva godina kada po uredbi Ministarstva zdravlja a u dogovoru sa Ministarstvom prosvete uvodimo i EKG pregled. Ovaj pregled je preventive radi, zbog nemilih događaja koji su se dešavali poslednjih godina, gde je nekoliko učenika u Srbiji stradalo na času fizičkog vaspitanja. To više ne smemo da dozvolimo i sva deca od 6 do 14 godina biće bolje praćena uz ovaj pregled, uvešćemo još neke koji pojačavaju preventivu”, kaže za Niške Vesti Milorad Jerkan direktor Doma zdravlja Niš.

Postoje i oni roditelji koji kažu da su njihova deca prošla preglede ali im nije urađen i EKG snimak.

“Ovo je prva godina primene ove odluke. Ona deca koja nemaju u svom kartonu snimak EKG-a imaće ga narednih meseci, jer će se dokumentacija upotpunjavati u hodu. Roditelje molimo za saradnju i malo strpljenja, dok sve zaživi”, kaže Jerkan.

U oktobru i novembru biće sprovedeni pregledi školaraca, kada će se meriti njihova visina, težina i tada će lekari tražiti razgovor sa roditeljima dece kod koje se primeti neka nepravilnost ili je potrban dodatan nadzor, završava Jerkan za Niške Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com