Društvo

NEZAMISLIVO: Arheološko nalazište zatrpano zbog kanalizacije?

Prilikom izvođenja radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži krajem maja meseca u Jagodin mali pronađeno je arheološko nalazište za koje se pretpostavlja da je ranohrišćanska grobnica. Međutim, umesto da se radovi zaustave, obavesti Zavod za zaštitu spomenika i to što je pronađeno ispita, nalazište je zatrpano, a radovi su nastavljeni, saznaju Niške Vesti. Zbog toga je u toku ove nedelje na inicijativu gradonačelnika održan hitan sastanak u Gradskoj kući, navodi naš izvor.

Na kolegijumu su bili predstavnici Vodovoda, Uprave za komunalne delatnosti, članovi veća, a kako naš izvor iz Gradske kuće navodi razgovarano je o prijavi koja je stigla gradskom veću, a koja se odnosi na nekoliko nezakonitih radnji.

Naš izvor ističe da je pre svega građevinski inspektor Marina M. sačinila lažni izveštaj o tome da je objekat u Pantelejskoj 52 završen, na osnovu kojeg je on dobio odgovarajuće papire i saglasnost Javno komunalnih preduzeća.

naisus radovi4

Invenstitor je tražio da mu se odobre vodovodni i kanalizacioni radovi, a kako se radi o objektu koji bi trebalo da bude perionica, trebao mu je veći profil vodovodnih i kanalizacionih cevi. Međutim, pre nego što su radovi započeli Vodovod je prijavio havariju na toj lokaciji, ističe naš sagovornik iz Gradske kuće i dodaje da se to jasno videlo iz dokumenta koja su prezentovana na kolegijumu.

“Vodovod je prihvatio da o svom trošku uradi priključak invenstitoru, privatnom licu i tokom vikenda krajem maja krenuo je da izvodi radove i to falsifikujući nalog. Naime u nalogu stoji da se radi o havariji, tako da je privatni invenstitor o trošku Naissusa vezan na vodovodnu mrežu”, ističe izvor Niških Vesti.

naissus radovi rn 3

Na sastanak je bio pozvan i direktor Naissusa, ali po rečima prisutnih rukovodilaca on je od ponedeljka na odmoru pa nije mogao da dođe. Zato su sastanku prisustvovali njegovi zamenici Dragoslav Marković i Dragan Stanković. Marković je za Niške Vesti potvrdio da je prisustvovao kolegijumu, ali o konkretnom slučaju nije želeo da komentariše jer kako kaže to ne spada u njegov delokrug rada.

I naš izvor iz Gradske kuće navodi da prisutni funkcioneri nisu mogli da daju objašnjenja na pitanja gradonačelnika, ko je odgovoran, ko je dao saglasnost da se nastavi sa radovima uprkos tome što je na toj lokaciji pronađena najverovatnije ranohrišćanska grobnica.

“Odgovarali su neodređeno i niko nije želeo da prihvati krivicu na sebe”, saznaju Niške Vesti.

Krivični zakonik član 353 a
Ako se u toku izvođenja radova naiđe na arheološka nalazišta ili predmete izvođač je dužan da odmah bez odlaganja prekine radove i obavesti nadležni zavod.

Protiv inspektorke će biti pokrenuta disciplinska prijava i dalja procedura, a protiv Naissusa krivična prijava, saznajemo. I u Zavodu za zaštitu spomenika rekli su Niškim Vestima da ih niko nije obavestio da se na pomenutoj lokaciji prilikom kopanja naišlo na nešto nalik na zidine.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je potvrdio Niškim Vestima da je održan koliegijum i da je podneo krivičnu prijavu protiv niškog vodovoda. perisicc

“Tačno je, reagovao sam jer niko neće biti zaštićen dok se ja brinem o poštovanju zakona u ovom gradu. Ja sam dužan da kada postoji sumnja da je neko počinio krivično delo da podnesem prijavu. Krivičnu prijavu sam poslao Tužilaštvu i Policijskoj upravi. Ne osuđujem nikoga, niti je moje da utvrđujem da li je neko kriv ili nije, ali na osnovu saznanja koja sam imao, moja je dužnost da podnesem krivičnu prijavu”, istakao je Perišić i dodao da nadležni organi treba da rade svoj posao.

andrejevicDirektor niškog vodovoda Dejan Andrejević kaže da su radovi počeli na osnovu prikupljenih saglasnosti svih javnih i drugih preduzeća. Naissus je samo obavio montažne radove na priključku na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

“Investitor nas je obavestio da nije mogao da obavi planirana iskopavanja za kanalizaciju na definisanu dubinu jer je naišao na tvrdu prepreku. Čuo je od komsija da postoji opasnost da na tom području naiđe na arheološko nalazište, odnosno grobnice jer se mesto priključka nalazi nedaleko od već otkrivenih grobnica u okviru kompleksa današnje fabrike Beneton. Savetovali smo mu da ne kopa dublje i predložili da podignemo kotu priključka kanalizacije u šahti, na našu javnu mrežu”, istakao je Andrejević.

Invenstitor je znao da to može da dovede do dodatanih troškova i problema ali je na to pristao, kaže Andrejević.

“Radnici Naissusa nisu iskopali, niti videli ni jedan arheološki objekat na trasi na kojoj su obavljali povezivanje mreže. Kanalizaciona mreža je uredno izvedena po svim propisima uz poštovanje struke, rov je zatrpan, investitoru su fakturisani svi troškovi materijala i izrade priključka. Sve ostalo bilo bi puko nagadjanje, nekorektno komentarisanje i dezinformisanje javnosti”, kategoričan je Andrejević.

naissus radovi1

Da li je i šta je bilo ispod zemlje, ne znamo. Da li je bila najlepša ranohrišćanska grobnica na potezu Jagodin male, ili ne, ostaje da nagađamo. Da li je bilo nezakonitih radnji utvrdiće nadležni organi. Ali ono što znamo jeste da sada tu prolazi vodovodna i kanalizaciona mreža.

Na toj lokaciji je prilikom izvođenja radova na 55 ranohrišćanskih grobnica naišao italijanski gigant kada je gradio Beneton. On je tada zaustavio radove na tri meseca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com