Servisne

Počinje Ramazan

Počinje najvažniji i najsvetiji mesec za vernike muslimanske veroispovesti. Tokom Ramazana obavezan je post, koji se smatra jednim od stubova islama. Od zore, do zalaska sunca, vernici se potpuno uzdržavaju od jela, pića i telesnih zadovoljstava.

Ramazan je sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti, a to je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Ramazanski post je treći od pet stubova Islama, (praktična dužnost muslimana).

Za vreme Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje cigareta.

Od njih se takođe očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela.

Ako se nešto slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren.

Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar i dobro je delo organizovati iftar za prijatelje, rodbinu i slično.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com