U fokusu

Informatika obavezna od septembra, školska godina se produžava za nedelju dana

Informatika i računarstvo bi od naredne školske godine trebalo da bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, sa ukupnim godišnjim fondom od 30 časova. Nastava tog predmeta bi bila realizovana kroz takozvani “klizni raspored”, odnosno ravnomerno raspoređene dvočase tokom 15 nastavnih nedelja.

Zbog uvođenja informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili već bi se realizovali kroz projektnu, tematsku nastavu ili u digitalnom okruženju.

Ovo je deo predloga za revidiranje i osavremenjivanje informatičkih sadržaja u osnovnoj školi, koje je pripremila radna grupa Ministarstva prosvete, a o njemu će konačnu reč dati članovi Nacionalnog prosvetnog saveta na sednici 7. juna. Predlog Ministarstva juče je prosleđen NPS-u, potvrdila je za Danas Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete za srednje obrazovanje, inače koordinatorka radne grupe.

Ona je objasnila da će broj časova novog predmeta, za koji je predloženo da se zove tehničko obrazovanje, ostati isti kao sadašnji TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave.

– U petom i šestom razredu učenici bi, kao i dosad, imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz “klizni” raspored, na isti način kao i informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana – objašnjava Markovićeva.

Radna grupa predložila je još nekoliko novina.

Opširnije u današnjem štampanom izdanju lista Danas

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com