Društvo

“Dadilje” za ljubimce i u Nišu

U Nišu trenutno nema ovlašćene agencije koja bi prihvatila na čuvanje kućnog ljubimca dok su vlasnici na moru. Taj simpatičan ali i odgovoran posao u Nišu radi tek nekoliko pojedinaca.

Vlasnici pasa kada odluče da otputuju van grada na desetak dana u velikoj su dilemi da li da svog ljubimca povedu ili ostave na čuvanje. Velika je dogovornost onoga koji prihvata na čuvanje psa, bilo da je u pitanju rodbina ili lice koje će za tu uslugu uzeti novac. Nekoliko godina unazad u Nišu postoje ljudi koji se prihvataju čuvanja tuđeg ljubimca, kažu naplaćuju tek skromnu svotu novca, koliko da se pokriju troškovi.

“Cena nije univerzalna, različito se formiraju tako što se ponudi više usluga u jednoj pa šta vlasnik psa ili mačke odabere. U cenu ulazi, smeštaj, šetanje kao i opšta briga o psu. Ako neki pas ima terapiju mi prihvatamo da mu istu dajemo redovno kako je prepisao veterinar. Cena takođe zavisi od toga da li je vlasnik ostavio hranu ili ne. Cena u razgovoru sa vlasnikom uvek koriguje, jer naše angažovanje zavisi i od uzrasta ljubimca. Po danu to može prosečno da bude od 3 do 6 evra”, kaže Nišlijka koja već brine o dva psa čiji su vlasnici trenutno na moru.

Screenshot 2Ovaj posao popularan je u svetu već nekoliko godina unazad. Pored veterinara i dresera sve traženiji su šetači pasa, bebi-siteri mačaka. Degustatori hrane za životinje i psiholozi za životinje, još uvek su nepoznanica za naše tržište ali već ozbiljan posao u nekim evropskim zemljama, npr. Švedska.

Vreme je letnjih odmora i mnogi vlasnici pasa neće hteti da nekome na čuvanje ostave svog ljubimca, rešeni su da ih povedu ali je za ovu nameru potrebna obimna dokumentacija.

“Za putovanja u zemlje koje nisu u Evropskoj Uniji neophodno je su pas ili mačka vakcinisani najmanje 15 dana pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti. Ova vakcina košta 6500 dinara”, kaže za Niške Vesti Vladan Potić, zamenik direktora Veterinatske stanice Niš.

Tačno dva dana pre puta neophodno je da kod veterinara bude obavljen klinički pregled ljubimca gde se dobija “Potvrdu o zdravstvenom stanju” kojom ovlašćeni – licencirani veterinar, garantuje da ljubimac ne pokazuje vidne znake bilo kog kliničkog oboljenja.

”Sa pasošem u kom se nalazi evidencija o izvršenim vakcinacijama i potvrdom o zdravstvenom stanju, sada treba izvaditi Uverenje za izlazak iz zemlje, koje izdaje Republička Veterinarsku Inspekciju. U Nišu s te prostorije nalaze u Tržnom centru Ambasador. U dogovoru sa veterinarom, stranka može da dobije ovaj papir brzo, jer inspektori dolaze i u stanicu”, kaže Potić.

Put u zemlje Evropske Unije, zahteva bolju i dužu pripremu. Pored već standardno potrebnih papira za izlazak iz zemlje, ljubimac treba da ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila, potvrđuje za Niške Vesti Vladan Potić iz Veterinarske stanice Niš.

pas

Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se psu izvadi krv. Uzorak se nakon obrade šalje u, od strane Evropske Unije, ovlašćenu laboratoriju ( Pasterov Zavod – Novi Sad). Ako je rezultat zadovoljavajući, po isteku TRI meseca od datuma dobijanja rezultata , vlasnik može da izvadi neophodni sertifikat za izlazak iz zemlje. Kada se jednom dobije rezultat o visini titra, taj dokument važi doživotno, ako se jedinka redovno vakciniše svake godine.

Postoje izvesna odstupanja od predhodnih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija zemalja izvan EU.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com