Društvo

Zabrinjavajuće! Blizu 400 zmija uhvaćeno u Nišu

U niškom naselju “Milka Protić” trava je narasla i zbog toga se meštani boje da će u narednom periodu biti sve više zmija.

Nemanja Vasiljević iz ovog naselja kaže da nije košeno odavno i da se oni plaše da će zmija biti ubuduće sve češće.

Od početka godine ovo je treća zmija koju smo uhvatili u naselju. Verovatno ih ima još jer je trava previsoka”, kaže za Niške Vesti Vasiljević koji je poslednju uhvaćenu zmiju i slikao.13335483 10206494211773955 1961685093 n

Na našem području prisutni su smukovi i belouške, kažu u niškom ZOO planetu. Te zmije nisu otrovne ali se građanstvo boji njihovog prisustva.

Uobičajna je pojava da sa letom dolazi i pojava zmija, mada ne u gradskim sredinama ali za Niš ova tvrdnja ipak stoji.

“Zmija ima u većem broju sada jer je u ovom periodu – vreme parenja, one se pojavljuju zbog glodara i biće ih. Bitno je da građani znaju kako da se ponašaju u situacijama kada su oči u oči sa zmijom”, kaže za Niške Vesti Dušan Stojanović iz “ZOO planeta”.

Pustiti zmiju da ode najpametnije je rešenje ili pak u njenoj blizini ne činiti nagle pokrete.

“Prošle godine uhvatili smo oko 370 zmija u čitavom nišavskom regionu pa i šire. Grad Niš nije učestvovao u finansiranju ovih aktivnosti. Jedina pomoć koja nam je stigla za pružanje pomoći građanima usled pojave zmija u gradu jeste od GO Medijana, GO Pantelej i GO Crveni krst što je zadovoljilo potrebe pokrivanja samo dela troškova za izlazak na teren. Prošle godine imali smo preko 700 izlazaka ali nisu svi bili uspešni jer na određenim lokacijama zmije nije bilo kada su naši volonteri pristigli na prijavljenu lokaciju”, kaže Stojanović za naš portal.

Ni ove godine nisu obezbeđena sredstva za sprovođenje aktivnosti zbrinjavanja zmija iako je bilo reči da će se određena sredstva odvojiti, tvrdi Stojanović.

“Što se tiče savetodavnih informacija uvek stojimo na raspolaganju našim sugrađanima koji se mogu obratiti i Zavodu za zastitu prirode Srbije. Kada je u pitanju izlazak na teren trudimo se da izađemo u susret za one najurgentnije slučajeve i kada su ugrožena deca i starije osobe. Trudimo se da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima”, dodaju u “ZOO planetu”.

“ZOO Planet” jedini u Nišu ima sertifikovano osoblje za hvatanje i bezbedno zbrinjavanje zmija zahvaljujući Zavodu za zastitu prirode Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com