Društvo

Težak put do uknjiženja objekta bez upotrebne dozvole

Od početka godine izdato je 725 elektronskih građevinskih dozvola ali, sve dok se ne dobije upotrebna dozvola, objekat je nepostojeći ili se smatra da je u izgradnji. Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine precizira da svaki investitor, posle pet godina od dobijanja građevinske dozvole, mora da pribavi i upotrebnu dozvolu. Međutim, do danas se ne zna koliko investitora to nije učinilo jer nijedna nadležna ustanova ne vodi evidenciju.

 

U svom dvorištu u naselju Jevremovac, kod Šapca, pre tri decenije, Vladimir Gladović ozidao je kuću. Međutim, kad je rešio da se upiše kao njen vlasnik, to nije mogao da učini.

– Imam građevinsku dozvolu, sve papire, lokaciju, sve i za kuću i pomoćne zgrade, ali nemam tu upotrebnu dozvolu – kaže Dragoljub Gladović.

Upotrebna dozvola je, pored građevinske, dokument koji svaki objekat mora da ima.

– Kupci stanova mogu biti sigurni da je izvršen tehnički pregled, da je nezavisna komisija pregledala zgradu i utvrdila da je izvedena u skladu i sa projektom – kaže direktor „Građevinske direkcije Srbije“ Nebojša Šurlan.

Međutim, sve je više investitora, posebno u prestonici, koji čim ozidaju zgradu prodaju stanove, a ne urade tehnički prijem.

– „Sekretarijat za urbanizam“ ne može po službenoj dužnosti da naloži investitoru da on izvrši tehnički pregled i niko od investitora ne bi smeo da useli kupce stanova u objekat za koji nije dobio upotrebnu dozvolu – kaže Tomislav Ćosović iz „Sekretarijata za urbanizam“ Beograda.

Stručna javnost tvrdi da se neće stati na put nelegalnoj gradnji dok nadležni ne počnu da kažnjavaju takve investitore.

– Mora u Zakon o planiranju i izgradnji da uđe jedan podzakonski akt ili prosto dodatak da bez upotrebne dozvole kao krovnog dokumenta stanari ne mogu da se usele u stanove, da to ne bude stvar dobre volje investitora nego obaveza koja podleže sankcijama – ističe profesorka Eva Vaništa Lazarević sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Investitori izbegavaju da podnesu zahtev za dobijanje upotrebne dozvole zbog dugovanja državi za zemljište, nelegalno izgrađenih kvadrata ili da bi izbegli plaćanje tehničkog pregleda objekta. Ekonomisti tvrde da se tome može stati na put.

– Jedan način je davanje bankarske garancije od strane investitora da će isplatiti sve obaveze, drugi način je da se upotrebna dozvola uslovi izmirivanjem svih obaveza prema državi s jedne strane, a da sa druge strane ukoliko objekat ne dobije upotrebnu dozvolu, jednostavno svi priključci koji se tiču infrastrukture blokiraju za dati objekat – objašnjava profesor Nebojša Pušara iz Beogradske poslovne škole.

Zakon o planiranju i izgradnji precizira da, bez upotrebne dozvole, nije moguće uknjižiti zgradu i stan, ali ni podići stambeni kredit. Da bi se ona dobila, objekat mora da bude izgrađen u skladu sa urbanističkim uslovima i građevinskom dozvolom, da ga pregledaju protivpožarna komisija i „’Elektrodistribucija“, pa tek, kada se oni saglase, dobija se upotrebna dozvola.

 

 vucicarhitekten

 

VUČIĆ Architekten izrađuje kompletnu tehničku dokumentaciju u postupku ozakonjenja svih vrsta stambenih i poslovnih objekata.

Podnošenje zahteva za elektronsku građevinsku dozvolu, dizajn enterijera, projekti dogradnje, adaptacije ili rekonstrukcije postojećih objekata. Izrada 3D modela enterijera i eksterijera.

VUČIĆ Architekten poseduje licence Inženjerske komore Srbije.

USLUGE:
Arhitektonski biro specijalizovan za izradu projekata stambenih, poslovnih i privrednih objekata, adaptacija, rekonstrukcija i dogradnju objekata, dizajn enterijera, parcelacije i preparcelacije zemljišta, izrade elaborate o energetskoj efikasnosti zgrada.

  • vucic 07Projektovanje stambenih, privrednih, poslovnih objekata
  • Legalizacija bespravno izgrađenih objekata
  • Parcelacija i preparcelacija zemljišta
  • Izrada elaborata o energetskoj efikasnosti zgrada
  • dizajn enterijera
  • adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja objekta

 

ADRESA
Učitelj Milina 1/5
018/242-113
063/712-15-16

 

Opširnije pročitajte i
pogledajte GALERIJU fotografija >>>

Niške Vesti
POSLOVNI ADRESAR

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com