Društvo

Pet javnih česmi počinje da radi za vikend

Pet česmi na teritoriji gradske opštine Medijana trebalo bi da počnu da rade za vikend, najavljuju iz Vodovoda. Gradske česme još ne rade jer opština i JKP “Naisus” i ove godine prebacuju nadležnost jedni na druge. Ipak, česme počinju da rade, a Vodovod će platiti eksterne analize vode, što je poslednji uslov za puštanje česama.

Analize kod Instituta za javno zdravlje, kažu, počinju već sutra a u petak ili subotu voda će poteći sa česme na Trgu kralja Milana, kod Vatrogasnog doma, u parku Svetog Save kod Opštine, Stevana Sremca kod Kalče i na Margeru. Svakog narednog dana radiće analizu vode sa još po 5 česmi, pa će sve koje su na teritoriji GO Medijana biti puštene u rad uskoro, kažu u “Naisusu”.

“U Pravilniku stoji da su česme u vlasništvu gradskih opština na čijoj se teritoriji nalaze, a Medijana opet nije htela da preuzme odgovornst i obavi eksterne analize. Mi smo pregledali mrežu, instalacije i izvršili analize do krajnjih korisnika”, kaže direktor 13342216 10209890817253333 1950924243 nvodovoda Dejan Andrejević.

Kako kaže, eksterne analitze koštaju oko 2.000 dinara po česmi, pa je za 15 česama potrebno platiti malo više od 30.000 dinara. Ipak, ukoliko su potrebne kontinuirane analize, ovi troškovi mogu da se uvećaju i na nekoliko miliona, dodaje i smatra da zbog toga opština nije želela da se prihvati ovog posla.

“Iako smo Medijanu utužuli za skoro 10 miliona dinara duga, a ima još 7 miliona novih dugovanja, isplatu nikada nismo postavili kao uslov puštanja vode na javnim česmama”, kaže direktor Vodovoda Dejan Andrejević.

S druge strane u opštini Medijana kažu da analiza vode nije u njihovoj, već u nadležnosti isporučioca vode.

“U skladu sa zakonskom regulativom i preporukom Državne revizorske institucije, Gradska opština Medijana nema pravo da plaća posebne analize bakteriološko hemijske ispravnosti vode”, objašnjavaju u Medijani.

medijanaSve javne česme na teritoriji Medijane su priključene na vodovod pa je samim tim isporučilac vode – JKP“Naisus“ u obavezi da garantuje njenu ispravnost, zaključuju. U opštini dodaju i da redovno plaćaju račune za vodu koja se utroši na svim javnim česmama.

Svake godine opština i javno preduzeće imaju prepisku oko imovinsko-pravnih odnosa nad česmama zbog čega Nišlije sa prvim vrelim danima nemaju gde da se osveže.

Na teritorijama ostalih gradskih opština ima još 5 javnih česmi, a u Vodovodu kažu da će isti model primeniti i kod njih, ukoliko opštine ne budu reagovale. Česma na Trgu kralja Milana je, kažu, najproblematičnija jer je opština nikada nije smatrala svojim vlasništvom a dugovi za vodu su za nju najveći.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com