Društvo

Godišnjica bitke na Čegru

Grad Niš i Gradska opština Pantelej u saradnji sa resornim Odborom Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja organizuje obeležavanje 207.godišnjice Čegarske bitke, u utorak, 31.maja 2016. u spomen-kompleksu Čegar. Državna ceremonija polaganja venaca i prigodan program u znak sećanja na ovaj istorijski događaj i slavne čegarske junake održaće se na dan bitke, 31.maja sa početkom u 11 časova.

Vence će položiti predstavnici Vlade RS i resornih ministarstava, gradski i opštinski zvaničnici, predstavnici brojnih boračkih organizacija i udruženja potomaka, kao i potomci slavnog Stevana Sinđelića iz Svilajnca.

Tradicionalno, od 8 časova izjutra, sveštenstvo Niške eparhije služiće pomen čegarskim junacima u prostoru kapele Ćele kula.

cegar2Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Bitka se odigrala 31. maja 1809. godine na brdu Čegar (potkovica, stopalo) kod sela Kamenica nadomak Niša.

Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Ne mogavši da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Alfons de Lamartin francuski putopisac je zapisao 1833. pri poseti Ćele kuli:

 „Nek Srbi sačuvaju ovaj spomenik!

On će naučiti njihovu decu koliko vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im po kakvu su je cenu platili njihovi očevi.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com