Društvo

Marija, Spasenija, Ilija, Pavle i Bratislav ulepšali ulaz niške Tvrđave

Mladi penjači očistili su od korova i ulepšali sam ulaz u nišku Tvrđavu. Ovo je dobrovoljna akcija alpinističkog kluba “PAEK” iz Niša, ideja naravno Slobodana Gejo, koju su podržali u JKP “Mediana”. Tvrđava je spremna za Horske svečanosti koje slede i Filmske susrete koji će biti održani u avgustu.

Niška Tvrđava njena glavna kapija danas je čistija i lepša nego juče, to dugujemo niškim penjačima kluba “PAEK” i Slobodnu Gejo čija je ovo ideja.

Osim dece koja su bila na konopcima i čistila zidine, podršku sa zemlje u vidu obezbeđenja pružali su ostali članovi kluba. Prolaznici su bili zadivljeni akcijom, mnogi i uplašeni jer nisu znali o čemu se radi. Ono najbitnije, sve je prošlo u najboljem redu.

3Deca su bila spremna mnogo ranije i radosno čekala početak penjanja, tj. posla.

Teško je ali i zanimljivo. Penjem tek devet meseci ali sam siguran na konopcu i steni”, kaže raspoložen za penjanje Ilija Stanković.

Pavle Simović prvihvatio je ovaj zadatak kao i svaki drugi.

“Ovo danas je izazov i avantura. Treniram već šest godina a penjanjem se bavim iz ljubavi prema ovom sportu”, kaže prvak Srbije, jedanaestogodišnji Simović koji je ovaj današnji posao obavio u društvu rođenog brata.

“Volim penjanje ali mi je ovo prvi put da radim ovako nešto. Moram da priznam, malo me je strah ali to je ono što te tera da svakim danom budeš bolji”, kaže devetogodišnji Bratislav Simović.

Dame Marija i Spasenija deo su ove spretne ekipe, kažu radosno su prihvatile zadatak jer penjanje vole.

Stručna služba JKP “Mediana” ima ovih dana pune ruke posla kada je o uklanjanju korova sa zidina Tvrđave reč.

“Rešili smo da uklonimo biljke koje ugrožavaju statiku kamenih ploča. Dečica čupaju korov, jer to ne može hemijski da se tretira. Ova zeljasta vegetacija koju deca čiste vrlo se lako širi vetrom i uvek je ima u delovima gde se ove kamene ploče spajaju. Radnici JKP “Mediana” uklanjaju drvenastu vegetaciju sa zidina, ujedno se ti panjevi premazuju herbicidom tako da se na taj način to korenje umrtvi da dalje ne stvara probleme”, Boban Đorđević iz Sektora zelenilo JKP “Mediana”.

2

Da sve bude po zakonu, o današnjoj akciji obavešten je i Zavod za zaštitu spomenika.

U saradnji sa alpinističkim klubom “PAEK” odlučili smo se da posle desetak godina očistimo zidine niške Tvrđave od korova. Pomažu nam najmlađi članovi kluba, sve u dogovoru i po odobrenju Zavoda za zaštitu spomenika. Ovo je volonterska akcija, jer nije sve u novcu, bitna je ideja. Ja se zahvaljujem Slobodanu Gejo koji je sve to organizovao, Hvala”, rekao je za Niške Vesti Bratislav Vučković generalni direktor JKP “Mediana”.

Hvala deci koja su nas još jednom podsetila da su oni ti od kojih o volonterizmu i hrabrosti treba da učimo!

[foldergallery folder=”images/galleries/Paek”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com