Društvo

Hitna pomoć u blokadi ali ne i u krizi

Iako su Hitnoj pomoći popisana 3 putnička vozila i račun je u blokiran za oko 13 miliona dinara, direktor ove ustanove Slavoljub Živadinović kaže da Hitna trenutno nije u krizi. Poreskoj upravi duguju oko 1, 2 miliona jer nisu plaćeni porezi i doprinosi po sudskim odlukama za rad nedeljom, po tužbama neugovorenih radnika, ni na osnovu isplate jubilarnih nagrada.

„Rad Hitne pomoći nije ugrožen, bili smo i u većoj krizi. Ovo nije ništa i ne treba da se diže panika. Vrednost popisanih vozila je oko 300 hiljada, što j četvrtina duga prema Poreskoj. Trenutno pregovaramo o načinu isplate dugovanja“, kaže direktor Živadinović.

Iz Grada su još jednom najavili pomoć Zavodu za hitnu medcinsku pomoć.

„Grad ima mogućnosti da pomogne Hitnoj i naravno da će to učiniti. Ali radi se o obavezama nastalim 2010. i 2012. godine, kao i o tužbama stomatologa koji su prešli u Dom zdravlja. I taj problem smo rešili“, rekao je gradonačenik Niša Zoran Perišić.

Da je deo problema rešen tako što su se „oslobodili“ stomatologa stav je i direktora Živadinovića.

„Početkom marta smo se oslobodili neugovorenih radnika bez ijednog spora i tužbe. Sva zaostala primanja smo izmirili, dobili su otpremnine i prešli na drugo radno mesto“, kaže.

Iz perioda 2010. do 2012. godine, kada su, kažu, i nastali svi problemi u niškoj Hitnoj pomoći, ostalo je još 24 spora, što je okvirno još oko 2 miliona dinara, za koliko će se povećati trenutna blokada računa. Ipak, prema rečima direktora, u Hitnu se uvode red i mere štednje, kako bi se nagomilani problemi što pre rešili.

„Odluka Vlade o asignaciji je privremeno rešenje za zadravstvene ustanove. Mi smo maksimalno iskoristili vreme da uvedemo procedure za sve. Tu je bilo velikog otpora ali sam ja početkom godine rekao da me ne zanima šta je bilo ranije. Zvao sam nadležne, imamo izveštaj budžetske inspekcije. Utvrdili smo procedure i podaci se ažuriraju svakodnevno. Sa izveštajima ću otići u Ministarstvo zdravlja po pomoć”, dodaje.

Živadinović kaže i da se od maja sve obaveze redovno izmiruju i da svi radnici primaju redovno plate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com