Kultura

Slava Ćiril i Metodije obeležena svečanom akademijom

Udruženje makedonaca “Vardar” koje u Nišu postoji već 13 godina, organizovalo je sinoć povodom slave Svetih Ćirila i Metodije, makedonsko zabavno veče u Niškom Kulturnom Centru.

Svečanu akademiju organizovali su zajednički Niški Kulturni Centar, Filozofski fakultet (Departman za srpski jezik i književnost) i đački hor “Gracija”.13241275 10209711009514597 2239255179064426733 n

Na samom otvaranju makedonska pesma “Dafino vino crveno” u izvođenju hora “Gracija” oraspoložila je sve prisutne a veliki aplauz dobila je i dirigentica Suzana Petroović koja je pred svoje pevače izašla ogrnuta makedonskom zastavom što je oduševilo publiku.

O radu i samom značaju istorijskih ličnosti, slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodije govorila je profesorka sa niškog Filozofskog fakulteta Danijela Kostadinović.

Deo same akademije bio je i mini koncert Danijele Ilijevske koja je izvodila dela Jozefa Hajdna.

Dejan Dabić, urednik filmskog programa u NKC govorio je o istorijskom značaju filma “Ćiril i Metodija Apostoli slovenstva”.

Program je završen pesmom “Šekerna” koju je otpevao hor “Gracija”, kada su svi ustali, zajedno otpevali deo pesme i gromoglasnim aplauzom pozdravili učesnike akademije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com