Kultura

Hor bečkih dečaka u punom Sava Centru pevao “Nišku banju”

Hor bečkih dečaka predvođen dirigentom Luizom đi Godojem, nastupio je sinoć u Velikoj dvorani Sava Centra koja je bila do poslednjeg mesta ispunjena.

Publika, u kojoj je bilo i mnogo dece, gromoglasnim aplauzom je pozdravila 23 dečaka koji su svojim divnim glasovima proveli okupljene kroz istoriju muzike sveta.

Svoj “Put oko sveta za 80 minuta”, program inspirisan romanom Žila Verna, počeli su u Engleskoj, kompozicijama Henrija Persla, Tomasa Vilkisa i Bendžamina Britna.

Sledeća stanica je bila Francuska, a predstavili su dela Fransisa Pulenka i Gabrijela Forea, da bi se sa pesmama “Ave Maria” Klaudia Monteverdija, “Gloria in excelis” Antonija Vivaldija i Horom Jevreja iz Verdijeve opere “Nabuko” preselili u Italiju.

Zajedno sa publikom “posetili su” i Arabiju, Indiju, Kinu, Japan i predstavili srednjovekovnu arabijsku muzičku formu “muvašašah”, južnoazijsku “kavali” i japansku pomorsku radničku pesmu sa Hokaida.

Iako nije predviđeno Vernovim romanom, dečaci su napravili izlet do Beča i izveli svuda rado slušane melodije Johana Štrausa i Franca Šuberta, da bi sledeća stanica bila Amerika i “I Got Rhythm” Džordža Geršvina, tradicionlna duhovna pesma “Amazing Grace”, pesma naroda Aparato i potpuri iz filma “Meri Popins”

Preko Irske i narodne pesme “Danny Boy”, svoje putovanje Hor je završio odakle je i krenuo, u Engelskoj, iznenadivši publiku pesmom Pola Makartnija “Ob-La-Di, Ob-la-Da”.

Ali pravo iznenađenje je usledilo kada su na bis izveli “Nišku banju” dok su ih u četiri ruke pratili Godoj i umetnički direktor Hora Gerald Virt.

Publika je oduševljeno dlanovima taktirala i pevala zajedno sa neverovatnim dečacima i na kraju ih pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Opširnije na Tanjug

Pesmu “Niška Banja topla voda” već je poznato da pevaju mnogi horovi, ali ona je svoje mesto našla i u američkom filmu. Ovu pesmu izvode i u filmu “Hor dečaka” (Boychoir), u kome glavnu ulogu igra Dastin Hofman. Pogledajte na Niškim Vestima >>>

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com