Društvo

LETNJI SVETI NIKOLA: Danas bolesni ozdravljaju

Srpska Pravoslavna crkva na dan 22. maja proslavlja pomen na prenos časnih moštiju Svetog Nikole. Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

Dana 26. avgusta, 1071. godine vizantijska vojska je poražena od Turaka Seldžuka tako da je Vizantija privremeno izgubila kontrolu nad velikim delom Male Azije. Ovo područje vraćeno je u sastav Vizantije tek za vreme vladavine Aleksija I Komnina (vladao 1081—1118), ali je i dalje ostalo pod napadima Turaka.

Hrišćani veruju da se u ovoj pometnji sveti Nikola u jednom čudesnom snu javio nekom časnom svešteniku iz Barija i naredio da mu se mošti prenesu u Bari (Italija) koji je u to vreme bio pravoslavni grad i pod pravoslavnim patrijarhom.

Mošti su u Bari stigle 9. maja 1087. godine; prema nekim izvorima, mošti su ukrali taljanski pirati i preneli ih u Bari, gde se danas nalaze. U svakom slučaju ih u Bariju vernici sa Istoka i Zapada poštuju sve do dana današnjega.

Ovaj događaj se u srpskom narodu obeležava kao preslava Svetog Nikole, a praznik se zove Letnji ili Mladi Sveti Nikola.

Kod Pirota, u selu Sinjac, ovog dana je seoska slava. Ranije je domaćin slave uvek bio neko iz familije Antić.

Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sretna slava Sveti Veles, pravi naziv srpskog boga koga su hriscani preuzeli tj preimenovali u Svetog Nikolu.

    Sveti Veles je zastitnik stocara. Stoka se terala po raznim ispasama u nepreglednim krdima. Kako se zima primicala valjalo je stoku prodati. Data stocari postaju putnici i teraju stoku ka udaljenim primorskim trgovackim gradovima npr Dubrovnik, Solun, Carigrad… Ostavljaju zene i decu kucama.

    Stoku prodaju, a i kupuju zanimljive poklone deci i zenama haljine.

    Kad se vrate oko 19 decembra ubacuju poklone u carape vunene koje su se susile nad ognjistem za naredni hladni dan.

    Sutradan deca kad se oblace za narednu igru u snegu zaticu poklone i raduju se.

    Sveti Veles je vrlo bitan jer sve zavisi od stoke. Ujedno i od puta(da ne naidju na vukove, da ne padne neko govedo u klanac), da se dobro istrguju, znaci i trgovina….

    Zato je Sveti Veles zastitnik stocara, putnika i trgovaca!!!!!
    A za decu donosilac poklona.
    Kako odredjen broj muskaraca je ostajao kuci da zene i decu onda poklone kao nisu donosili muskarci koji su putovali nego neki cika koga su nazvali po Svecu Velesu a on je za decu bio kao brat pa se onda kasnije i nazvao Bozic Bata koji je darivao decu poklonima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com