Kultura

Narodna biblioteka ima bogat program u “Noći muzeja”

Tradicionalno, danas u subotu, 21. maja Narodna biblioteka „Stevan Sremac” će se svojim učešćem, programima iz oblasti kulture, pridružiti manifestaciji „Noć muzeja”.

U saradnji sa Udruženjem građana „Javne manifestacije“ u „Noći muzeja” sa početkom u 20 sati u dvorištu Biblioteke, organizovaćemo pesničko veče pod nazivom „Pesma živi” na kome će učestvovati brojni pesnici iz različitih književnih klubova i društava kako Niša, tako i okolnih mesta.

Učestvovaće: Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Niški pesnički krug, Savez književnika u otadžbini i rasejanju SKOR, Društvo književnika „Glas korena”, Književni klub „Branko Miljković”, Društvo pisaca „Čegar”, Udruženje umetnika „Svetionik”.

Posetioce programa očekuje i bogat muzički program.

Pored pesničke večeri, u holu Biblioteke otvorena je izložba japanskog umetnika Tamenakea Jošihatsua. Reč je o umetniku koji u svojim grafikama, kao retko ko, u velikom obimu koristi zlatnu boju. Rečeno jezikom bajke, sve čega se dotakne postaje zlatno. U osnovi, njegove grafike samo se neznatno udaljavaju od realističkog narativa, približavajući se nadrealizmu, taman toliko da evociraju misteriju.

Biće postavljena i izložba „Glasine kruže, posestrimo! – Recepti, saveti i moda iz starih časopisa i novina”. Pomoću fotografija, odabranih tekstova, reklama, recepata, i drugih priloga o ženama u časopisima i novinama koji su izlazili od 1827. do 1945. godine, pokušati da predstavimo duh i mentalitet tog vremena. Saznaćemo kako se živelo, zapošljavalo, zabavljalo, venčavalo, oblačilo, šta je ljude radovalo, a šta rastuživalo, kažu u niškoj biblioteci.

U okviru projekta „Književnom stazom Branka Miljkovića“, večernji šetači posetiće i Biblioteku u 20 sati: Branko i književne večeri u Biblioteci, narator Vidosav Petrović.

Dobro došli!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com