Kultura

“Noć muzeja” na više od 10 lokacija u Nišu

U subotu 21. maja od 17 sati do 1 sat posle ponoći je “Noć muzeja”. Nišliije će moći besplatno da uživaju u umetničkim i kulturnim sadržajima na više od 10 lokacija u gradu.

Program

Nišlija Svetislav Tisa Milosavljević – banjalučki Perikle

Nislija Svetislav Tisa Milosavljevic banjalucki Perikle

Izložba u Istorijskom arhivu Niš osvetliće životni i profesionalni put Svetislava Tise Milosavljevića rođenog Nišlije, o kome se u Nišu, malo zna.
Tisa Milosavljević bio je prvi ban Vrbaske banovine koji je iza sebe ostavio dubok graditeljski trag –u to vreme podignuto je više od 100 škola, Banski dvor u Banjaluci, Narodno pozorište i mnogo drugih objekata, zbog čega je u Banjaluci zaslužio laskavu titulu banjalučki Perikle. Svetislav Milosavljević bio je Ministar saobraćaja Kraljevine Jugoslavije u vladi svog zemljaka Nikole Uzunovića, a u vojničkoj karijeri dostigao je čin brigadnog generala. Uopšte uzev, sve čega se ovaj Nišlija prihvatio na svom burnom životnom putu bilo je uspešno, o čemu će na izložbi posvedočiti dokumenta i fotografije Arhiva Republike.

Univerzitetska bibliteka “Nikola Tesla”
Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek

Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek

Gostujuća izložba Muzeja Nikole Tesle, premijerno prikazivana u Beogradu povodom 12. “Noći muzeja”, a sada prvi put u Nišu, obuhvata veliki broj do sada nepoznatih fotografija, naslovnih strana naučno-popularnih časopisa, izuzetno zanimljivih članaka, intervjua i drugih dokumenata koji svedoče o plodnoj saradnji Nikole Tesle i Hjuga Gernsbeka.
Projekcija digitalnih filmova o Nikoli Tesli i njegovim izumima – Proizvodnja: ICIT laboratorija Elektronskog fakulteta u Nišu.

“Odiseja u svemiru knjiga” je prateća izložba koja obuhvata mnoštvo publikacija iz fonda Univerzitetske biblioteke i privatnih kolekcija, filmske postere, fotografije, dokumenta i predmete koji se tiču naučne fantastike kao književnog i filmskog žanra.

Muzika sentimentalnog vremena/Hipi dolina

Muzički program koji se sastoji od muziciranja grupa ”Tomi & Friends”, ”Take a walk” i ”Benny Brickmann band” na otvorenom prostoru u ”Hipi dolini” (ulica Generala Tranijea). Ovi izvodjači bi svirali muziku sentimentalnog vremena (’60. / ’70. / ’80./ godine)

Književnom stazom Branka Miljkovića

Muzika sentimentalnog vremena
Projekat Književnom stazom Branka Miljkovića (Niš, 1934 – Zagreb, 1961) je svojevrsni Pokretni muzej književnosti koji se prvi put realizije u našem gradu u okviru manifestacije Noć muzeja. Osnova koncepta Književne staze Branka Miljkovića je upoznavanje životne i književne biografije princa srpskih pesnika obilaskom i upoznavanjem sa mestima i topnonimima grada koji su značajni za stvaralaštvo i književno izrastanje Miljkovića pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka u Nišu. Oni koji će se sa naratorima i kustosima Pokretnog muzeja književnosti kretati ulicama grada Niša i slušati uzbudljivu priču o mitologiji poezije i života Miljkovića, upoznaće mesta gde je nastajala njegova velika poezija sudbinskih i tragičnih iskaza, od niške gimnazije gde je učio, preko Pozorišta, Biblioteke i Doma omladine “Josip Kolumbo“ (današnja zgrada NKC) gde je 25. novembra 1960. održao poslednje književno veče i zauvek rastao sa svojim gradom; samo nekoliko meseci kasnije tragično je preminuo na periferiji Zagreba.

Plan kretanja Književnom stazom Branka Miljkovića:
19 sati – Okupljanje ispred gimnazije “Stevan Sremac”, rekonstrukcija sastanak literarne družine “Njegoš”: Branko čita stihove i prevode stranih pesnika, nakon togadiskusija… Narator Vidosav Petrović, pesnikov drug i biograf, pisac knjigePesnikov uzlet. Čitanje poezije u učinonici br. 10. Reč o pesnikinji Gordani Todorović: Milica Milenković, pesnik i književni kritičar.
19 i 30 bista Branka Miljkovića ispred Narodnog pozorišta
Čitanje Brankove poezije. Narator Jovan Mladenović, kustos Pokretnog muzeja književnosti.
20 sati – dvorište Biblioteke “Stevan Sremac”
Branko I književne večeri u Biblioteci. Narator Vidosav Petrović.
20 i 30 – Mala sala Niškog kulturnog centra
Dramski prikaz Brankovog intervjua “Glasu omladine” iz 1960. – Samo su prijatelji ostali isti.
Virtuelna književna staza B. Miljkovića u Beogradu i Zagrebu. Naratori: Vidosav Petrović, Jovan Mladenović
21 sat – Mala sala Niškog kulturnog centra
Književno-muzičko veče niške grupe „Prejaka reč“

Naša mašta može svašta/Preduzeće Splunge

Nasa masta moze svasta
Dečja likovna radionica ,,Maja i Nina“ izlaže dečje radove koji su nastali 2015. i 2016. godine. Kreatvnost i masta oslikavaju ove radove. Teme su različite kao i tehnike. Igrali smo se tehnikama i materijalima, rasplinuli maštu i eto ga pravo ,malo umetnicko delo. Radove su oni birali koji bi se izlagali.
Izložba će se održati u Caffe ,,Preduzeće Splunge“ u ulici Davidova 9.

Enterijeri 16

Enterijeri 16
I ove godine organizatori studentske Izložbe ENTERIJERI 16, Katedra Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, su pripremili tradicionalnu studentsku izložbu. „ENTERIJERI“je jedina studentska izložba koja bez prekida traje od 2000. do danas, a nekada pod imenom Unutrašnja arhitektura.
Predmeti ENTERIJERI studente uče oblikovanju unutrašnjeg prostora na kreativan i funkcionalan način – na predmetu Enterijer 1 je tema stambeni prostor, a na Enterijeru 2 se razradjuje tema urbanih enterijera (poslovnih prostora, butika, kafića i dr.)
Ove godine je selektovano oko 200 grafičkih radova, 100 je ocenjeno sa najvišom ocenom 10, dok će 25 najboljih biti prikazano na Izložbi i prezentovano u prepoznatljivom formatu kataloga, koji će i ovoga puta u celosti biti urađen u boji. Dizajn kataloga, po tradiciji, rade studenti učesnici izložbe kao i reklamni plakat i pozivnicu za Događaj.
Od prezentovanih radova na izložbi, najbolji od njih će po izboru organizatora – Žirija, biti nagrađeni priznanjima i prigodnim knjigama iz oblasti arhitekrure.
Organizacija svih dodatnih sadržaja, osim same postavke, je u potpunosti prepuštena studentima koji svojim radovima učestvuju u Izložbi, pa je moguće da će u svom aranžmanu prirediti muzički događaj u holu fakulteta, prema naknadnom dogovoru sa Organizatorima izložbe.

Zdrava tvrđava 8

Zdrava tvrdava 8
Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine osmi put, realizuje u Nišu.
Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: slikara Marka Lazića i dizajnera tekstila Jelene Dimitrijević. tehnikom paper – mashe. Osnova skulptura izrađuje se od strarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja.
Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noći muzeja.

Izložba dečijih likovnih radova radionica – Maja i Nina
Grupna Izložba radova dečije radionice. Postavka sadrži radove dece uzrasta od pet do dvanaest godina. Predstavljeni su radovi koji su deca proizvela tokom prethodne godine, i videćemo različite tehnike – suvi pastel, tuš, olovka u boji, ugljen i kombinaciju istih.
Teme su raznolike – pejzaž, mrtva priroda, portret…
Radovi predstavljaju riznicu dečijih umetničkih radova nastalih sa željom da slikom dočaraju svet oko sebe onako kako ga oni doživljavaju. Likovni pedagog radionice je Marina Milovanović.
Održaće se na platou ispred „Letnje Pozornice“ u Tvrđavi.

Nastup eminentnih pesnika Niša
Udruženje građana “Javne manifestacije” u svom programu objedinjuje učešće pesnika iz nekoliko pesničkih klubova i društava: Niški pesnički krug, Svetionik, Glas korena i Udruženje književnika i književnih prevodilaca. Za “Noć muzeja” priprema pesnički program uz učešće preko 10 pesnika iz navedenih klubova. Program će se najpre izvesti u Galeriji ART 55 i to u 3 termina: od 18,30, 19,00 i 19,30 časova. Nastavak programa je u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” sa početkom od 20,00 časova. Nakon završetka obaveznog dela programa deo umetnika će se okupiti u Galeriji “Milica” i u neobaveznoj formi kazivati stihove.
Izložba:crteža, grafika i umetničke fotografije
Izložba će se održati u Caffe galeriji ,,Astrapas” Svetozara Markovića br. 10
Izožba radova
Izožba radova polaznika muzičko-kreativne radionice i nastup polaznika Muzičko kreativnog centra MusicLand Studio – Niš.

Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu 1918-1941.

Arhitektura banaka i stedionica u Beogradu 1918 1941
Izložba Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu 1918–1941 pravi pregledni osvrt na arhitekturu najznačajnijih novčanih ustanova u međuratnom Beogradu.
Njihova sveprisutnost u privredno-ekonomskom razvoju prestonice Kraljevine SHS/Jugoslavije, ogledala se pre svega u arhitekturi zgrada centralnih filijala i njihovim pozicijama na centralnim gradskim trgovima i ulicama. Namera izložbe je da skrene pažnju na pojavu specifične „bankarske“ arhitekture koja je ostvarila uticaj ne samo na arhitektonsku struku već je oblikovala ukus i navike šire populacije Beograđana, sa kojima su banke i štedionice, kao zdanja svojevrsne namene, komunicirale prvenstveno putem izgleda svojih fasada, odnosno arhitektonskih elemenata, simbola, personifikacija i natpisa koji su ukazivali na moć i poreklo kapitala određenog novčanog zavoda.
Izložba je već imala dve postavke, u Beogradu i Novom Sadu. U Nišu će biti postavljena uz saglasnost Spomen zbirke P.Beljanskog.
Prilikom otvaranja izložbe, M.Stojanović će održati predavanje o zgradi niške filijale Hipotekarne banke, sada Glavne pošte i promociju svoje knjige o bankama

Igra senki
Prva samostalna izložba mlade niške umetnice Danijele Dimitrijević.
Rođena je u Nišu, 1989. godine. Završila srednju umetničku školu 2008. god. u Nišu, nakon čega upisuje osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Nišu, na odseku za slikarstvo. 2015 godine završava master studije na istom fakultetu u klasi profesora mr. Katarine Đorđević.

GREYSCALE
Izložba „Greyscale“ predstavlja radove 20 bugarskih savremenih umetnika, različitih generacija i ličnih pristupa i biće otvorena od 20-31.05.2016
Većina umetnika poznata su imena savremene grafičke umetnosti u Bugarskoj: Johan Jotov, Dimo Kolibarov, Desislava Hristova, Emanuela Kovač, Vasil Kolev – Vasilo, Branko Nikolov…….. Neki od njih predaju na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Sofiji ali tu su i umetnici koji stvaraju u domenima klasičnog slikarstva, konceptualne i digitalne umetnosti. Mnogi od njih su predstavnici alternativne bugarske umetničke scene osamdesetih godina prošlog veka, a nekolicina njih su uticajni neo-konceptualni umetnici iz devedesetih godina.
Kustosi Desislava Hristova i Svilen Stefanov odredili su dva pravila: svi formati radova su 50x70cm i bitan je raspored crne i bele unutar beskrajnog spektra sive boje.
U programu Galerije art55 učestvuju pesnici 3 eminentna pesnička kluba iz Niša.
18.30h Miljana Ignjatović Knežević i Tanja Trašević, “SKOR”-Niš
19.00h Dragiša Eraković i Jovica Đurić Major, “Glas Korena”
19.30h Katarina Kiković i Miroslav Matković Nam, “Svetionik”

Art & Fun

Art Fun
• Izložba radova učenika Umetničke škole Niš (na izložbi će zainteresovani moći da vide radove učenika sa smerova dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerova likovni tehničar i grafički dizajner 17h-01h
• Radionica likovne grafike (posetioci svih uzrasta će moći da se upoznaju sa osnovama likovnih grafičkih tehnika: linoreza, monotipije i dr.) 18h-23h
• Eko-dekupaž (izrada dekupaža od prirodnih materijala) 18h-21h
• Radionica izrade gipsanih odlivaka (izrada gipsanih odlivaka i oslikavanje istih) 18h-21h
• Radionica animacije (posetioci će aktivno učestvovati kao modeli i crtači u izradi fotografija za animaciju) 18h-21h
• Eko-revija (modna revija od recikliranog materijala) 21h-22h
• Projekcija animacije (video-rad sa radionice animacije) 23h-01h

XIII noć muzeja u Školi mode i lepote u Nišu
• Izložba likovnih učeničkih radova i izložba učeničkih umetničkih fotografija 17:30 – 00:30
• Modna revija odevnih komada 20:00 – 20:30
• Revija frizura 20:30 – 21:00
• Audio vizuelni performans 21:15 – 22:00

Umetnicki kolaž
• U zelji da odrzimo tradiciju i ozivimo stare umetnicke zanate stvaracemo i priblizicemo izradu nasih radova posetiocima. Posetioci bi mogli da vide slikanje ikona, rucno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u izlozbenom prostoru.
• – Otvaranje prve samostalne izlozbe Vucic Jovana 19 časova
• – Pesnicko vece “Niski pesnicki krug” 18h-19 časova
• – Rucno pravljeni sapuni (stari zanat) 18h-21 časova
• – Umetnici slikaju za Vas 18h-22 časa

Izložbe slika Nede Veselinović Šukletović

Izlozbe slika Nede Veselinovic Sukletovic
Galerija Šukletović će prezentovati izložbu slika iz fonda galerije autora Nede Veselinović-Šukletović.
Posetioci će moći da uživaju u delima nastalim u toku 2015. i ranijih godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com