Politika

Ko će biti vlast, a ko opozicija?

Srpska napredna stranka na lokalu i dalje nema potencijalne koalicione partnere, potvrdio je Zoran Perišić kandidat ove partije za gradonačelnika. „Niš, moj grad“ najavio je mogući sporazum sa pokretom „Dosta je bilo“, a u koaliciju bi i sa socijalistima.

Predstavnik stranke sa najviše mandata u niškom parlamentu kaže da je razgovora bilo ali da čekaju jasne smernice iz partije.

„Razgovarao sam sa više predstavnika političkih stranaka i još nemam odluku o koalicionom partneru, na nivou grada i na nivou niških opština. Smatram da moramo razgovarati o zajedničkom nastupu i o zajedničkim planovima“, rekao je Perišić.

On dodaje da je već imao „ponude“ za konstituisanje vlasti.perisicc

„Došao je pre dva dana jedan koalicioni partner da mi kaže da želi da pregovaramo o vlasti. Odbio sam bilo kakve razgovore. Ja još ne znam da li ću biti u vlasti a kamo li da razgovaram o tome kako će ta vlast izgledati. Kad budem imao jasne smernice, onda, uz uslove koje će postaviti najveća stranka, a to je SNS, proces vlasti mora biti drugačije sprovođen nego do sada, da građani intenzivnije mogu da sagledaju i transparentnost rada, želju i potrebu da ceo proces bude efikasniji“, istakao je.

Perišić je konstatovao i da trenutno ni jedna stranka nema kapacitet da ucenjuje i da neće dozvoliti takav način pravljenja vlasti. On je dodao da SNS ne želi vlast po svaku cenu i priznao da mu je u prethodnom mandatu falilo energičnih poteza.

Druga po broju osvojenih mandata, i dosadašnji koalicioni partner naprednjaka, Socijalistička partija Srbije se, za sada, još nije opredelila.Mile Ilic

„Još nismo ni sa kim razgovarali na tu temu, pa još nemamo koalicione partnere“, rekao je Mile Ilić iz SPS.

Socijaliste su za moguće koalicione partnere uzeli u obzir iz liste „Niš, moj grad“ koju čine DS, SDS, NPS i LDP.

„Pozivamo SPS da se pridruži našoj priči jer je opcija sa kojom su do sada bili na vlasti dovela grad u tešku situaciju“, rekao je jedan od lidera koalicije Dragoslav Ćirković.

On je potvrdio da su razgovarali sa pokretom „Dosta je bilo“ Saše Radulovića.

cirkovic„Usaglašavamo pismo o namerama, političku platformu koju ćemo potpisati za dan ili dva sa pokretom „Dosta je bilo“. Očekujemo i pozivamo da nam se pridruže sve političke opcije kojima je Niš iskreno u srcu i koje žele privredni oporavak grada, nova radna mesta za mlade“, dodaje Ćirković.

Na Panteleju i Medijani gde ova koalicija može da napravi skupštinsku većinu razmatraće kao moguće partnere i Dveri – DSS kao i Momira Stojanovića i listu „Iskreno za Niš“.

„Pravićemo koalicije prema programu koji podrazumeva povećanje investicija, uvođenje reda u gradsku upravu i traspareno vođenje javnih finansija. Do sada nismo razgovarali ni sa kim, ali smo otvoreni za sve koji su suštinski bliski našem programu“, isakao je Momir Stojanović.

On dodaje da postoji mogućnost koalicionog udruživanja i sa SNS-om, samo pod uslovom da potpuno promene rukovodeći kadar na lokalu – od gradonačelnika, preko načelnika Uprava i pojedinih direktora Javnih preduzeća.

„Nišu su potrebni sposobniji kadrovi, a u protekle 4 godine sam se uverio da kadrovi SNS-a to nisu“, dodaje Stojanović.

Iz DSS-a su pak potvrdili da neće u skupštinsku većinu.MomirStojanovicSNS 642x336

„Nećemo u koaliciju sa SNS-om, a ne primećujemo bliskost drugih stranaka našem programu. Bićemo opoziciona stranka u Nišu“, rekao je Goran Đorđević iz DSS.

U koaliciju sa naprednjacima niti njihovim “derivatima” neće ni pokret “Dosta je bilo”, potvrdili su. Kako kažu, pregovaraju sa strankama iz demokratskog bloka za koaliciju u opštini Medijana.

“Razgovaramo ali ne trgujemo i još nemamo konkretne dogovore. Nećemo ispod crvene linije politike, a ukoliko neka od partija želi da nam bude patner mora da poštuje princip transparentnosti, smanjenje broja zaposlenih u upravi i kraj partijskog zapošljavanja”, kažu u DJB.

Niški radikali su otvoreni za razgovore sa svim strankama, potvrdili su.

“Ni sa kim još nismo razgovarali i nikome se nećemo nuditi. Ako neko misli da je stanka koja postoji 25 godina vredna pažnje neka se javi. Ne bežimo od vlasti ali je nećemo ni po svaku cenu. Naši odbornici ne mogu da se kupe”, ističe Nikola Savić iz SRS.

On dodaje da iz centrale imaju odrešene ruke što se ulaska u koalicije na lokalu tiče.

“Ne isključujemo nikoga ali ćemo voditi računa o kadrovskim rešenjima ukoliko uđemo u koaliciju sa nekim. Ne želimo kompromitovane ljude na vodećim pozicijama”, dodaje.

Konstitutivna sednica skupštine zakazana je za 6. jun. Podsećamo da je SNS u gradskom parlamentu osvojio 28 mandata, SPS-JS 8, “Niš, moj grad” 7, “Dosta je bilo” 5, SRS 5, Dveri-DSS 4, “Iskreno za Niš” 3, i Ruska stranka – dr Miroslav Milosavljević 1.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com