Društvo

Kamen temeljac položen, prvi pacijenti krajem sledeće godine

Izgradnja novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu u Kliničkom centru, simbolično je počela danas. Svake godine sve je više malih onkoloških bolesnika, ovde na jugu Srbije godišnje kod čak tridesetoro mališana bude ustanovljena ova dijagnoza, potvrdila je za Niške Vesti prof. dr Gordana Kostić, načelnica dečijeg hematoonkološkog odeljenja pri Klinici za dečije interne bolesti u Nišu.

NURDOR-ova borba za izgradnju ove klinike traje više od decenije.

“Mi na ovom prvom koraku radimo već 11 godina, ovo je jedan od naših ciljeva i eto njega smo posle 11 godina uspeli da dosegnemo. Imamo još puno ciljeva a ovaj će biti završen krajem sledeće godine”, kaže Todor Mančić, predsednik Upravnog odbora NURDOR-a (Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka).

U svakom trenutku na niškoj dečijoj klinici od onkoloških oboljenja leči se od 15 do 20 mališana, potvrđuju niški lekari.13219984 10201730991872662 1191175001 n

Ukupno u Srbiji 300-400 dece oboli godišnje, na jugu 20-30 godišnje, a kako se oni leče u proseku dve godine taj broj se povećava. Pre dve decenije, bilo je manje malih onkoloških pacijenata ne samo kod nas već i u svetu”, kaže prof. dr Gordana Kostić, načelnica dečjeg hematoonkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu.

Problem PDV-a biće rešen, obećano je iz Ministarstva zdravlja danas u Nišu.

“Danas smo svedoci unapređenja i dostizanja evropskih standarda, u prilici smo da se uverimo u dobru relaciju društveno odgovornih pojedinaca, to sve rezultira obezbeđivanju boljih uslova zdravstvene zaštite u Srbiji. Ministarstvo zdravlja republike Srbije, obezbedila je 5 miliona dinara to je za završetak prve sive faze koja će ukupno biti vredna od 25 do 30 miliona dinara. Nakon toga sledi nova etapa a Vlada i Ministarstvo zdravlja republike obezbediće novac kroz svoj budžetski plan. Sofisticirana tehnologija biće obezbeđena za ovih 750 kvadretnih metara, nadam se da ćemo ispoštovati rok i da ćemo ovaj značajan segment u lečenju najmlađih pacijenata upravo zaokružiti u septembru mesecu sledeće godine”, rekao je za Niške Vesti prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

13249494 10201730991632656 1445131135 n

U drugim evropskim zemljama PDV ne koči donacije i izgradnju, potvrdila je gošća iz Italije.

“U Italiji se porez na novčane donacije koje su usmerene ka nevladinom sektoru apsolutno oslobođene bilo kakvih taksi. Oni su samo prošle godine od sugrađana čak dobili 280 000 evra”, rekla je Frančeska Testoni, odgovorna osoba – sestrinsko udruženje iz Italije AĐEOP RIĆERKA.

Velika stvar za Klinički centar u Nišu, velika i za Dečiju kliniku. Hvala svima koji su pomogli NURDOR-u ali i Ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo ovu sinergiju organizacija i rešilo problem PDV-a. Bolji uslovi za lečenje dece, bolji uslovi za rad naših lekara” rekao je prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš.

13249353 10201730991952664 1848918597 n

Već sledeće nedelje počinje nova faza sakupljanja sredstava za nastavak i drugu fazu izgradnje Dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Deo akcije je i utakmica koja će biti igrana 24. maja u Beogradu, gde će najveći fudbalski asovi igrati utakmicu. Mi se nadamo da će prva faza biti gotova do kraja septembra ali do kraja sledeće godine i druga faza. Krajem sledeće godine mali pacijenti, njihovi roditelji i osoblje bolnice moćiće da uđu u nove prostorije. Problemi oko plaćanja PDV-a biće konačno rešen kada bude donet Zakon o oslobađanju za donaciju koje su usmerene za ovakve stvari. Država ima način da pomogne i nadam se da nećemo morati da radimo neku gimnastiku kako bi dobili državnu pomoć”, završava Todor Mančić, predsednik Upravnog odbora Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com