Kultura

Hor “Branko” koncertom u Beogradu obeležio hiljadu godina od smrti Sv

Na atraktivnoj lokaciji u centru Beograda, u nekadašnjem objektu Ratničkog doma, potom Doma JNA, a danas prestižnom Centralnom domu Vojske Srbije gostovala je Niška crkvena pevačka družina “Branko”. Povod za gostovanje najstarijeg hora iz Niša, bilo je obeležavanje velikog jubileja – hiljadu godina od mučeničke smrti Svetog Jovana Vladimira.

Ovaj najstariji hor iz Niša, koji u kontinuitetu traje bezmalo 130 godina, priredio je prestoničkim ljubiteljima duhovne muzike u horskom izvođenju, večernji koncert kao i promociju audio i video diska u sopstvenoj produkciji “Muzikom i slikom – Srbija pred svet”. U umetničkom delu programa učestvovala je Ivana Žigon i grupa Kosovski božuri.

Uvodnu besedu nadahnuto je publici saopštio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski G.G. Amfilohije (Radović).

Gostovanje NCPD “Branko” je organizovano pod pokroviteljstvom komandanta Kopnene Vojske Srbije, general-potpukovnika Milosava Simovića i Medija centra “Odbrana”, Crkvene opštine Niš i Gradske opštine Medijana iz Niša.

Pred brojnom publikom Hor Niške crkveno-pevačke družine “Branko” predstavio se smelim i sigurnim izvođenjem kompozicija pravoslavnih autora pod dirigentskom palicom Sare Cincarević.

“Zainteresovana publika je uživala u kombinaciji uživog izvođenja sa naizmeničnim preplitanjem emitovanih audio snimaka kompozicija koji su pratili prelepi snimci najznačajnijih sakralnih objekata Eparhije niške”, kažu u ovoj družini.

Inače projekat NCPD “Branko” – Muzikom i slikom – Srbija pred svet, podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Među brojnom publikom, ovom kulturnom događaju u našoj prestonici prisustvovali su i Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

Gostovanje NCPD “Branko”, nastavlja se sutra putovanjem i koncertnim nastupima u rumunskim gradovima Temišvaru i Sibiu (Sibinju).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com