Društvo

Za bolji položaj žena u vojsci i policiji

Konsultacije o akcionom planu za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji, održane su u Nišu. Cilj ovog skupa je održavanje širokog konsultativnog procesa ukuljučivanjem svih zainteresovanih aktera u debatu, kako bi se dobila konkretana rešenja u borbi za poštovanje prava žena.

Sa usvajanjem Nacionalnog plana za primenu rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN unaprediće se položaj žena i omogućiti njihovo veće prisustvo u vojsci i policiji, kažu u Ministarstvu odbrane.

“Značajno će unaprediti položaj žena u oblasti bezbednosti i mira i organima koji se bave ovim oblastima”, istakla je koordinator na izradi plana Ministarstva odbrane Biljana Stojković.

13260260 1038912762811564 2098356256933793980 nPoložaj žena u Srbiji nije na adekvatnom nivou, a može se unaprediti aktivnostima države i lokalnih samouprava. Drugačijom strategijom zapošljavanja i ekonomskim osnaživanjem će se raditi na poboljšanju položaja žena u društvu, izjavio je gradonačelnik Niša.

“Nema samostalne i emancipovane žene ukoliko ona nije ekonomski nezavisna. Rodna ravnopravnost može se postići ispravnom strategijom zapošljavanja. Podaci često govore da su žene slabije plaćene od muškaraca za isti posao. Takođe, one teže dolaze do rukovodećih radnih mesta”, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Akcioni plan zapošljavanja do 2020. godine podrazumeva uključivanje akademske zajednice i nevladinih organizacija u poboljšanja položaja žena i bolju saradnju zajednice sa vojskom i policijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com