Kultura

Moj muzej moj grad“

U četvrtak 19. maja sa početkom u 20 sati u Paviljonu u Tvrđavi biće otvorena izložba „Moj muzej moj grad“ – što je moto ovogodišnje nacionalne manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“.
Izložbu čine dva segmenta. Prvi segment kroz fotografije, kopije starih razglednica, slike i grafike niških umetnika Stoleta Stojkovića i Ljubiše Brkovića, prati promene vizuelnog identiteta grada od kraja 19. veka do 1965.godine. Drugi, znatno obimniji segment, preko privatnih fotografija i pisanih dokumenata sugrađana na originalan način, svedoči o istoriji građanskog života u Nišu, odnosno o gradskom kulturnom identitetu.

muzej2

Kako izložba podrazumeva istraživanje odnosa muzeja i lokalne zajednice, odnosno baštine i pojedinaca unutar kulturnog pejzaža grada, Galerija savremene likovne umetnosti Niš kao organizator izložbe, pozvala je sugrađane da donesu i privremeno ustupe radi izlaganja fotografije i pisana dokumenta iz riznica njihovih porodičnih arhiva kao svedočanstva o vlastitoj istoriji, ličnim sećanjima i uspomenama. Izložba na specifičan način testira ideju „integracije muzeja i grada“ odnosno pružila je priliku publici da neposredno učestvuje u kreiranju njenog sadržaja i karaktera.

muzej3

Izložba „Moj muzej moj grad“ na osnovu interakcije sa publikom tj. saradnje galerijskih profesionalaca i sugrađana, kroz dokumentaciju pedesetak niških porodica ispisuje jedinstvenu hroniku gradskog života. Zastupljene su znane i manje znane, male i velike porodice nekadašnjih trgovaca, zanatlija, lekara, pravnika, zemljoposednika, radnika, službenika…a njihove porodične foto sage pružaju informacije o različitim segmentima gradskog života i predstavljaju do sada javnosti nepoznato dokumentarno i arhivističko blago.

muzej4

Realizaciju izložbe omogućili su svojim aktivnim učešćem potomci i članovima porodica Popić, Jančić, Vukašinović, Šurdilović, Stanković, Perevalov, Milutinović, Mičić, Ristić, Mitić, Mioković, Vučković, Kostić, Đokić, Jovanović, Kostadinović, Krstić, Dinić…

muzej5

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com