Društvo

Nova gradska Skupština 6

Konstitutivna sednica gradske Skupštine zakazana je za 6. jun. Na njoj će potvrditi mandate odbornicima, biće izabran predsednik i postavljen sekretar Skupštine, kaže dosadašnji predsedavajući gradskim parlamentom Mile Ilić.

“Kada se verifikuju mandati novoizabranim odbornicima, prestaje sa radom prethodni saziv parlamenta”, kaže Ilić.

Kako objašnjava, predsednik Skupštine se bira na predlog trećine odbornika, posle čega sledi tajno glasanje. Za izbor predsedavajućeg skupštinom potrebano je više od polovine glasova odbornika, što je u slučaju niškog parlamenta 31 glas, pojašnjava Ilić.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, sekretara gradske skupštine postavlja novoizabrani predsednik. Ipak, da bi bio postavljen na mesto sekretara, kandidat mora da bude diplomirani pravnik koji je položio stručni ispit za rad u državnoj upravi i da ima najmanje 3 godine radnog iskustva.

Mesec dana nakon konstitutivne sednice, mora biti izabrana izvršna vlast.

“Ukoliko sednica skupštine bude održana 6. juna, rok za izbor gradonačelnika, zamenika i veća je 6. jul”, ističe 13059563 10209589967652281 1949485293 nIlić.

Zakon nalaže i da gradska skupština bude konstituisana najkasnije 2 meseca po proglašenju rezultata izbora. Ukoliko se ne ispuni ovaj uslov, izbori se ponavljaju, dodaje Ilić.

Glasanje se ponavlja i u slučaju ako se ne izabere izvršna vlast najkasnije mesec dana po konstituisanju gradskog parlamenta.

“Očekujem da bude sve u redu. Ima još 20 dana do konstitutivne sednice i pretpostavljam da će se političke partije dogovoriti oko formiranja lokalne vlasti”, kaže Mile Ilić.

Konstitutivnom sednicom, po pravilu, predsedava najstariji odbornik. U ovom slučaju to je Vladimir Domazet iz Demokratske stranke, dodaje Ilić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com