Servisne

RHMZ: Kakvo će biti leto

Srbija će imati malo toplije leto u odnosu na prosek, ali ne tako toplo kao prošle godine, izjavio je prognostičar RHMZ Branko Bijelić.

“Kako se ide ka poznijem letu, temperature bi bile polagano više i vrlo verovatno da bi avgust bio malo topliji u odnosu na prosek, ali ne kao 2012. godine, kad su bili probijani rekordi”, rekao je Bijelić Tanjugu, komentarišući najave NASA da će ova biti najtoplija godina ikada.

Rekao je da prognoza zavisi od oblasti gde se gleda, te da treba imati u vidu da je NASA ipak istraživački centar.

“Za razliku od njih, američki Nacionalni centar za prognozu okoline, Evropski centar za prognozu vremena bave se kratkoročnim, srednjeročnim i sezonskim prognozama i imaju malo drugačije informacije”, rekao je Bijelić.

Dodao je da se na osnovu temperature površine mora, koja je obično vodeći činilac koji utiče na procese velikih razmera na duži vremenski rok, ukazuje na to da u Evropi neće biti tako visoke temperature u toku leta.

Prema prognozama RHMZ, u većem delu Srbije biće prosečno toplo leto, na jugu Srbije malo toplije, a srednja letnja temperatura imaće vrednost u intervalu od 21 do 25 stepeni, s podjednakom verovatnoćom da će biti vlažno, normalno vlažno ili suvo.

Opširnije na B92.net

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com