U fokusu

RAMPA ZA MINISTARSTVO Niš sprečio ukidanje pet odeljenja u srednjim školama

Grad Niš uspeo je da spreči ukidanje pet odeljenja u niškim srednjim školama, pa će mali maturanti i ove godine moći da konkurišu za isti broj mesta, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Ministarstvo prosvete ranije je najavilo je da će niške gimnazije „Svetozar Marković“ i „ 9. maj“ imati po jedno odeljenje manje, kao i Medicinska, Elektrotehnička i Ekonomska škola.

– Uspeli smo kod nadležnih u Ministarstvu prosvete izdejstvujemo da se ne smanji broj odeljenja. Ovih pet škola će osmacima nuditi isti broj mesta. Ove godine imamo oko 2.500 malim maturanata – kaže Perišić.

Direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ Marijan Mišić očekuje da će dobiti i zvaničnu potvrdu da u njegovoj školi neće biti manje mesta.

– U katalogu sa brojem slobodnih mesta u srednjim školama navedeno je da nam je smanjeno jedno odeljenje na prirodno-matematičkom smeru. U bilingvalnom odeljenju dozvoljen nam je prijem samo 15 đaka na englesko-srpskom, a ukinuli su upis još toliko đaka koji pohađaju nastavu na francusko-srpskom. Posle naše žalbe u Ministarstvu prosvete su mi rekli da je to greška.

Čudno je bilo da žele da smanje broj đaka prvog razreda na prirodno-matematičkom smeru u našoj gimnaziji, jer naši učenici godinama postižu odlične rezultate iz prirodnih nauka – priča Mišić.

Vest da će u niškim gimnazijama, kao i u vrlo popularnim stručnim školama biti manje mesta, uznemirila je osmake i njihove roditelje.

– Nije mi jasno zašto su želeli da smanje broj odeljenja u popularnim školama. Naša deca treba da se obrazuju u jakim srednjim školama, a ne da ih teraju da upisuju škole koje ne žele. Neka ugase odeljenja u školama koje su poluprazne jer niko neće da ih pohađa – kaže Milica Veličković, majka buduće srednjoškolke.

U niške srednje škole može da se upiše 3.231 učenik prvog razreda. Osnovnu školu u Nišu završava oko 2.500 đaka, a uz još 300 učenika iz Svrljiga, Doljevca, Merošine, biće popunjeno oko 2.800 mesta.

Opširnije na Blic.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com