Kultura

Mucko, Gucko i Bucko proslavljaju punoletstvo

„ Jedan za sve, za jednog svi,
Takvi smo mi – neuništivi“

Večarašnjim izvođenjem u 18 časova, ansambl Pozorišta lutaka obeležiće 18 godina izvođenja predstave „Tri praseta.“

Prvi put su „Tri praseta“ zaigrala na sceni Pozorišta lutaka 1982. godine, u režiji Borislava Mrkšića, a 1988. godine rimejk je postavio Zoran Lozančić. To je priča o drugarstvu, ljubavi i zajedništvu, aktuelna danas kao i nekada.

U monografiji Pozorišta lutaka, autor Slobodan Krstić napisao je:

„Nakon ponovnog stavljanja na repertoar ove Andersenove bajke, mnogi su bili skloni verovanju da će rimejk predstave, koja se više od deceniju igra u ovoj kući, biti na dobrom standardnom nivou i ništa više. Svi koji su tako mislili, grdno su se prevarili, jer je Zoran Lozančić publici priuštio vrhunsko zadovoljstvo. „Tri paseta“ su, u stvari, visoko estetizovana predstava, pre svega zahvaljujući jasnom, preciznom, nekonvencionalnom rediteljskom rukopisu, ali isto tako, i zbog sjajne scenografije, prekrasnih lutaka, kostima, mudrih i raspevanih songova i muzike, koja nije potpora, već neizostavni deo predstave.“

Scenografiju je radio Nenad Živadinović, lutke Boris Čerškov, kostime Aleksandar Pavičević, muziku Borivoje Mladenović, a tekstove sonogova Božidar Milivojević. Uloge tumače Svetlana Ceca Mihajlović, Tatjana Milenković, Slobodan Miljković i Ivan Đorćević u početku, a danas Dejan Gocić.

Predstava „Tri praseta“ otvorila je vrata mnogih revijalnih i takmičarskih festivala u zemlji i inostranstvu i osvojila 6 nagrada, od čega dve za scenografiju, tri glumačke i jednu za specijalen efekte. Do sada je izvedena 225 puta i svih osamanest godina pleni pažnju gledalaca. A songove o Mucku, Gucku i Bucku uvek pevaju zajedno glumci, deca i roditelji.

„Mi smo jaki, mi smo čvrsti,
Jer smo složni kao prsti.
Jedan za sve, za jednog svi
Takvi smo mi – neuništivi.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com