Kultura

Humanitarni koncert “Igramo za Namasiju”

Niški kulturni centar i Kulturno umetničko društvo „Abrašević“ Niš, organizuju dobrotvorni koncert IGRAMO ZA NAMASIJU, u petak 13. maja 2016. godine, u Domu vojske Srbije, sa početkom u 19:30 časova.

“Igramo za Namasiju”, je serija koncerata širom Srbije, a prikupljena sredstva biće uložena u rekonstrukciju i konzervaciju ovog izuzetnog srednjovekovnog lokaliteta.

Organizaciju ovog koncerta podržali su Društvo prijatelja srpskih manastira „Studenički krug“ Beograd, Društvo za negovanje tradicije, kulturu, umetnost, turizam i ekologiju „Petrus Zabrega“, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

U programu učestvuju: KUD „Abrašević“ Niš, KUD „Nikola Tesla“ Niška banja, Crkveni folklorni ansambl „Branko“ Niš, Etno grupa „Niško Zone“ Niš, Folklorna grupa društva „Petrus Zabrega“.

Ulaznice, po ceni od 200 dinara, mogu se kupiti u Niškom kulturnom centru i na blagajni Doma vojske Srbije.

Namasija je nekadašnji srpski pravoslavni manastir iz srednjeg veka, čiji se ostaci nalaze u klisuri reke Crnice, kod sela Zabrege, severoistočno od Paraćina. Manastir, sa crkvom svetog Nikole, je najverovatnije podignut u XV veku i smatra se da je zadužbina nekog monaha, zbog čega se ubraja među najstarije monaške zadužbine tzv. Moravske Srbije (država Hrebeljanovića i Brankovića). Tokom osme decenije XX veka, od 1972. do 1979. godine, manastirski kompleks je u celini arheološki istražen, a pronađeni ostaci su konzervirani.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com