Kultura

Film o “Lutajućim srcima” budi nostalgiju

Završen je film o niškom sastavu “Lutajuća srca” u produkciji City Marketing Centra. Članovi najpoznatijeg akustičnog sastava iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina imali su priliku da ga premijerno pogledaju u Kupina bioskopu, zajedno sa tvorcima i ostalim akterima filma. Po izlasku iz sale nisu krili emocije – nostalgiju za jednim vremenom koje je obeležilo njihovu mladost.

Širom bivše Jugoslavije Spomenka Đokić bila je u to vreme najspecifičniji vokal, a danas o svojoj muzičkoj karijeri govori u filmu “Lutajuća srca – arhiv emocija”.

“Emocije su me totalno dotukle. Sam početak filma me je vratio u ono vreme. Kako je odmicao mislila sam da ću se obuzdati ali osećanja su neprestano navirala. Sećanja i predivni ljudi koji su pričali o nama, nisam ni sanjala de će posle toliko godina biti napravljen ovakav film o “Lutajućim srcima”, rekla je Spomenka Đokić.

A 880669 1280334598.jpegO tome kako su se upoznali i započeli saradnju, preko učešća na Omladinskom festivalu u Subotici, sve do perioda kada su postali poznati širom zemlje, govorili su i ostali članovi poznatog trojca – Milan Marković i Miroljub Jovanović.

“Mislim da je zabeleženo sve ono što je trebalo da uđe u film, najpre jedno vreme koje je deo naše mladosti. Momci su ga dobro uradili i publika će videti simpatičan film iz jednog lepog perioda od 70-ih do 80-ih godina. Ja sam veoma srećan zbog toga”, rekao je Milan Marković.

O “Lutajućim srcima” osim članova benda u filmu govore i Zdravko Čolić, Kornelije Kovač, Vojkan Borisavljević, Bilja Krstić, Radoš Bajić, Rade Radivojević i mnogi drugi njihovi saradnici i savremenici.

250px Lutajuca srca 1“S obzirom na to da je bilo 7 i po sati materijala, meni se još gleda. Mislim da je malo sat i šest minuta filma. Možda ćemo napraviti i neke nastavke, celu seriju. Mi smo svirali i ovakvi kako sada izgledamo ali tih kadrova nema. Ja sam još uvek pod blagim šokom pa ne mogu baš razumno da analiziram šta sam sve video, ali nisam video sve što sam očekivao. Međutim, režiser i montažer imaju pravo na svoj autorski način razmišljanja. Prikazali su ono što su doživeli snimajući nas i gledajući stare snimke i fotografije”, kaže Miroljub Jovanović.

Dokumentarac potpisuje Vladimir Ristić kao reditelj, Boban Rajković je radio montažu, a snimatelj je Bojan Jovanović.

“Uložili smo mnogo truda i energije. Mislim da smo napravili film koji može da korespondira sa svima – sa mladim ljudima ali i generacijama članova benda. Zahvalio bih se producentu Oliveru Paunoviću koji je imao hrabrosti da uđe u ovakav eksperiment na neviđeno i mislim da je ovoga puta to bio pogodak”, istakao je reditelj Ristić.

Dokumentrac o “Lutajućim srcima” svoju svetsku premijeru imaće na festivalu u Sarajevu 6. juna, zatim će biti prikazan u Herceg Novom. Nišlije će imati prilike da ga premijerno vide na Filmskim susretima, kažu u City Marketing Centru.

“Njihove pesme žive sve ove godine i želeo sam da za njima ostane i dokumentarni trag u vidu ovog filma. Mislim da “Lutajuća srca” ali i sve Nišlije zaslužuju jednu ovakvu priču”, kaže producent Oliver Paunović.

“Još malo”, “Jefimija”, “Putnik”… su pesme koje bude nostalgiju i kod publike koja nije ni bila rođena u vreme kada su nastale. Zato će se uz disk sa filmom naći i disk sa pesmama ovog benda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com