Zdravlje

Zaposlena 3 lekara, manje gužve?

Tri lekara opšte medicine počeće da rade u ambulantama Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnka, od kojih jedan u dispanzeru “Angropromet“.Ovo je privremeno rešenje grada, kako bi se smanjile gužve ispred ordinacija. Zbog toga što je nekoliko lekara penzionisano, a jedan je na odmoru, „Angropromet“ je ostao sa jednim lekarom opšte prakse koji je radio samo prepodne. Zato su ovih bile velike gužve, a dolazak još jednog lekara trebalo bi da reši problem u ambulanti koja ima oko 5.500 kartona.

“Tokom ove godine je 4 lekara opšte medicine otišlo je iz ustanove pa smo u kratkom vremenskom periodu ostali bez lekara. Mogućnost da primimo nove rešiće problem, to je kao anti šok terapija za ovu ustanovu. Mnogo će značiti jer ćemo moći da pokrijemo obe smene”, rekla je zamenica direktora dr Slađana Majkić.

Ona je i sama pritekla u pomoć ambulanti “Angropromet” zbog čega je čekanje znatno smanjeno, ističu. Tri nova lekara radiće u Medicini rada do kraja godine, najavio je gradonačlnik Niša Zoran Perišić.

“Za početak ćemo tako uraditi do kraja godine da bi smo mogli da pojačamo ekipe i uvedemo i popodnevne smene. Deo lekara je otišao na specijalizacije i oni će veliki deo vremena provoditi van ustanove. Zato sam nakon zahteva direktorke Marijane Matić odobrio da grad finansira 3 lekara opšte prakse ”, rekao je Perišić.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnka ima 9 punktova i sa 16 lekara opšte prakse teško može da pokrije sve pacijente, ističu.13115805 10209733995772894 1302646047 n

“Nama nedostaje 10 lekara i dobili smo pozitivno mišljenje da treba da se uposle. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti kadrovski plan i da će Ministarstvo reagovati”, dodaje dr Majkić.

Gradonačelnik Perišić je istakao da primarno zdravstvo u Nišu generalno ima problem sa manjkom kadrova.

“Ovo nije problem koji je nastao neadekvatnim radom osoblja. Problem vezan za primarno zdravstvo u Nišu ne nastaje preko noći, ali mora da se rešava bukvalno za to vreme. Imam dobar kontakt u Ministarstvu zdravlja i trudiću se da sve potrebe grada budu adekvatno sagledane i da se problem dugoročno reši”, rekao je Perišić.

U ambulanti “Angropromet” imaju i laboratoriju, a rade i neuropsihijatar i internista. Za opšteg lekara koji se zakazuje preko call centra čeka se oko 5 do 6 dana, a pacijenti kontrolu mogu da zakažu i na šalteru. Hitne slučajeve primaju bez zakazivanja, dodaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com