Društvo

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša, na Trgu kralja Milana, obeležen je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je ovo veliki dan kada smo dužni da se sećamo i vrednujemo naše pretke i slavnu istoriju.

Značajnu ulogu u pobedi nad fašizmom imao je i naš narod sa hiljadama boraca koji su svoj život dali za slobodu i poštovanje ljudskog dostojanstva.

Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i dosledno se zalaže za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana, ali i doprinosi ukupnim naporima za postizanje globalne stabilnosti u svetu.

Zadatak nove generacije je jačanje tradicije prijateljstva, saradnje i bratstva sa svim narodima koji zajedno sa nama obeležavaju praznik pobede.

danpobede2

9. maj je Dan pobede nad fašizmom ali i Dan Evrope.

9. maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija jer je uvod u Montansku uniju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com