Hronika

NA DANAŠNJI DAN: Kasetne bombe u Nišu ubile 16 civila, a ranile oko 70

Na današnji dan 1999. godine od kasetnih bombi – zabranjenih prema ženevskim konvencijama za napade i na vojne ciljeve – izbačenih nešto pre podneva iz aviona NATO isključivo na civilne ciljeve, stambene zgrade i ulice u blizini glavne gradske pijace i Kliničkog centra u strogom centru Niša poginulo je 16 civila a više od 70 je ranjeno.

Solana: „Promašili smo cilj”

Sutradan, 8. maja, generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, potvrdio je odgovornost NATO-a za napad, izjavom da je „NATO potvrdio da je oštećenje pijace i klinike prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj“. Prema izvorima iz vojske SAD, kontejner kasetne bombe CBU-87 nije se otvorio iznad cilja nego ubrzo nakon izbacivanja iz aviona, zbog čega je submunicija pala na druge ciljeve unutar grada.

nato

U Nišu je danas biti obeležen Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije.

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomenika žrtvama NATO agresije predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dragan Popović.

Vence su položili i predstavnici grada Niša, predstavnici udruženja i građani, a pre ceremonije polaganja venaca služen je verski obred.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com